Acasă Economic Colterm Timişoara se numără printre regiile neprofitabile din România

Colterm Timişoara se numără printre regiile neprofitabile din România

461
DISTRIBUIȚI

Românii plătesc căldura cu 18% mai mult decât europenii

Conform unui studiu realizat de AT Kearney, una dintre cele mai mari firme internaţionale de consultanţă managerială, consumatorii din România plătesc în medie cu 18% mai mult pentru energia termică în sistem centralizat comparativ cu celelalte state europene, din cauza operaţiunilor ineficiente ale companiilor care asigură acest serviciu. Preţul gigacaloriei în România este în medie de 60 de euro, nivel similar cu cel din Germania, însă Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor este de aproape cinci ori mai mic. Astfel, potrivit AT Kearney, PIB pe locuitor este de 6.334 de euro, în timp ce în Germania se ridică la 30.428 de euro.
„Acest preţ plătit în România generează o importantă povară suplimentară asupra bugetelor locale şi de stat care subvenţionează preţul consumatorilor casnici, în timp ce industria românească suferă din cauza costurilor mai mari de producţie", se spune în studiul realizat de compania germană .
Preţurile gigacloriei sunt diferite în fiecare oraş din ţară şi sunt stabilite de primării. Veniturile pe angajat şi pe kilometru de conductă de energie termică sunt printre cele mai mici în Europa. Astfel, venitul pe angajat este de 62 de euro, identic cu cel din Serbia, faţă de 157 de euro în Ungaria sau 217 euro în Republica Cehă. Cele mai mari venituri pe angajat se găsesc în Danemarca, cu 1.353 de euro. Energia termică în România este produsă în proporţie de 41% din cărbune, nivel similar cu cel european, şi 48% din gaze naturale, faţă de 28% în statele europene.
De asemenea, cele mai multe companii care activează în sector înregistrează pierderi, doar cinci fiind considerate de AT Kearney profitabile, respectiv Dalkia Termo Prahova, RADET Constanţa, Regia de Termoficare Cluj, Energie Termică Sibiu şi Nuonsib Sibiu. Conform studiului, regia de termoficare Colterm Timişoara se numără printre regiile neprofitabile.

Comentarii

comentarii