Acasă Actualitate Colterm tot nu primește banii ceruți de la primărie pentru certificatele de...

Colterm tot nu primește banii ceruți de la primărie pentru certificatele de CO2 și nu știe dacă scapă de o nouă amendă

DISTRIBUIȚI

Luni, 3 aprilie, la o săptămână și jumătate de la prima încercare de a da Coltermului 100 de milioane de lei din bugetul local, liberalii au revenit cu aceeași propunere într-un nou plen al Consiliului Local Timișoara. Au avut și acum loc discuții, cam aceleași de data trecută. Ce-i drept, nu s-au mai întins pe două ore, ci s-au încheiat în ceva mai puțin de 50 de minute. Totuși, rezultatul a fost același: nu s-a întrunit numărul necesar de voturi, iar proiectul a „căzut”.

Singura noutate ar fi că societatea a mai „strâns cureaua” și are acum economii de peste 40 de milioane de lei cu care poate cumpăra certificate. O parte a acestei sume, undeva la puțin peste 20 de milioane, exista încă de la plenul din 23 martie. Nici suma de acum, însă, nu ajunge pentru achiziționarea întregului necesar de certificate, astfel că probabilitatea unei noi amenzi de la AFM, una care poate aduce și falimentul, este încă foarte ridicată.

Pentru că, așa cum vă spuneam, discuțiile au fost cam același de data trecută, vom trece în revistă doar câteva dintre punctele abordate de consilierii locali. În primul rând, ar fi de amintit că proiectul de hotărâre are drept scop plata către Colterm a sumei de 100 de milioane de lei sub forma unei plăți în avans a subvențiilor de încălzire. Totuși, acesta nu a primit avizele Direcției Juridice și Direcției Economice, iar raportul de specialitate este la rându-i negativ.

În timpul schimburilor de replici, useriștii au acuzat că proiectul nu are niciun temei legal, fiind doar un joc politic al liberalilor, și că a fost făcut în ideea „să fie bine ca să nu fie rău”. În plus, ca și data trecută, tot aceștia au spus că „primăria nu este tiparniță de bani”. În schimb, liberalii au ținut să puncteze că „măcar fac ceva”. De aceeași parte, și Roxana Iliescu (PRO România) a ținut să îl atace pe primarul Dominic Fritz, care nu a reușit să contracteze între timp un credit, deși vorbea despre această posibilitate încă din februarie.

Cam singura noutate notabilă a fost adusă de Marius Cârceie, unul dintre reprezentanții consorțiului care este administrator juridic al Colterm: „În momentul de față am început să purtăm discuții și cu niște societăți care tranzacționează asemenea certificate. Văzând că nu se poate lua nicio hotărâre (la nivelul consiliului local – n.r.), s-au strâns anumiți bani (43 de milioane de lei – n.r.) din neplata furnizorilor. (…) Noi credem că vom strânge undeva până 50 de milioane, aceste sume de bani reprezentând amânarea unor plați curente pentru furnizarea energiei termice”.

Plățile amânate, a mai explicat Cârceie, vor fi făcute odată cu banii transferați de primărie pentru pierderile tehnologice induse, adică banii pe care primăria îi plătește Colterm pentru că i-a închiriat conducte pe care se pierde atât masă, cât și temperatură. În mod normal, aceste sume nu ar fi putut fi recuperate înainte de termenul până la care trebuie cumpărate certificatele, 30 aprilie, iar de aceea s-a optat pentru amânarea plăților curente. Cârceie a lăudat, pe această cale, eforturile lui Cristian Amza, administratorul special al companiei.

Vă amintim că societatea de termoficare trebuie să cumpere aproximativ 250.000 de certificate de poluare. Prețul unuia ar fi undeva în jurul sumei de 90 de euro. Astfel, valoarea totală ar ajunge la aproximativ 100 de milioane de lei.

Revenind la vot, pe lângă proiect a fost depus și un amendament. Radu Țoancă (PSD), completat ulterior de Roxana Iliescu (PRO România), a propus ca banii să poată veni și sub forma unui avans din pierderile tehnologice, nu doar din subvenții. Amendamentul a strâns 13 voturi „pentru” și a trecut, fiind necesar doar aprobarea majorității celor prezenți. Proiectul a strâns tot 13 voturi „pentru”, însă a căzut, fiind necesară o majoritate absolută (din totalul consilierilor locali, 14 din 27).

Comentarii

comentarii