Acasă Actualitate Colterm vrea bani în plus de la timişoreni pentru căldura furnizată în...

Colterm vrea bani în plus de la timişoreni pentru căldura furnizată în perioada septembrie 2009- august 2010

DISTRIBUIȚI

Societatea de termoficare vrea să recupereze de la timişoreni o datorie de 22,5 milioane de lei, cauzată de atacarea de către prefectură şi FALT a unei hotărâri de consiliu local din 2009 care prevedea scumpirea gigacaloriei

Societatea de termoficare din Timişora, SC Colterm SA, încearcă să recupereze de la timişoreni un prejudiciu de 22,5 milioane cauzat regiei de un atac în instanţă formulat de Prefectura Timiş şi FALT împotriva unei hotărâri de consiliu local din 2009. Mai exact, în iulie 2009, Consiliul Local Timişoara hotăra, prin HCL 272/2009, majorarea preţului de facturare a energiei termice de la 162,62 lei la 187 lei pe gigacalorie, incluzând TVA. Instituţia Prefectului Timiş a atacat în justiţie hotărârea de consiliu, demersul fiind susţinut şi de Federaţia Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT). Hotărârea de consiliu a fost suspendată, preţul nu a fost majorat, însă în 3 iunie 2010, Curtea de Apel Oradea a emis o decizie definitivă şi irevocabilă prin care respinge atacul prefecturii şi al FALT. Acum, Colterm vrea să recupereze de la timişoreni, în tranşe, banii pe care ar fi trebuit să-i încaseze în perioada 1 septembrie 2009 – 13 august 2010. Reprezentanţii FALT le recomandă timişorenilor ca fiecare asociaţie de locatari să decidă în adunare generală o eventuală contestare a facturilor. Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, îi cere demisia lui Matei. Prefectul precizează că în sentinţă nu scrie că se pot solicita retroactiv acele sume. Prefectul a explicat şi de ce a atacat hotărârea de consiliu local ce prevedea creşterea preţului gigacaloriei. Băcală spune că a făcut acest lucru deoarece adoptarea ei nu respecta prevederile legale care stipulează faptul că adoptarea oricărui act administrativ trebuie anunţată cu cel puţin 30 de zile înainte, lucru pe care Primăria Timişoara nu l-a făcut. „Nu comentez decizia Curţii de Apel Oradea, dar subliniez că din motivare reiese foarte clar că la emiterea acelei HCL nu au fost respectate toate prevederile legale”, a spus Băcală. De asemenea, prefectul precizează că în sentinţă nu scrie că se pot solicita retroactiv acele sume. Cetăţenilor Timişoarei însă li se solicită… 
 
„Recuperarea sumei este obligatorie”
 
„Neîncasarea acestei sume, de aproximativ 22,5 milioane de lei, ne-a creat o serie de prejudicii. N-am putut să ne onorăm o serie de obligaţii comerciale. Suma este echivalentul facturii la gaz metan într-o lună de iarnă. (…) Recuperarea sumei este obligatorie pentru că există o hotărâre judecătorească şi o hotărâre de consiliu local pe care trebuie să le respectăm. Nu este vorba despre nicio luptă politică. (…) Situaţia nu este deloc frumoasă şi nici nu este momentul. Oricum momentul pentru majorări nu este bun niciodată, dar am preferat să eşalonăm plata pe 10 luni. (…) Ştiu că vom recupera greu banii, însă suntem nevoiţi să punem în aplicare sentinţa şi hotărârea de consiliu”, spune Aurel Matei, directorul Colterm. 
 
10 tranşe, începând din luna martie
 
Astfel, începând din luna martie, timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, lunar, pe parcusul a zece luni, sume cuprinse între 15 lei şi 32 de lei. Pentru un apartament cu o cameră, rata lunară va fi de 15,2 lei, pentru două camere – 21,5 lei, pentru trei camere – 27,5 lei, iar pentru patru camere – 32,20 lei. Sumele nu vor fi trecute pe factura curentă de încălzire şi apă caldă, ci pe facturi separate, emise pentru „diferenţă de preţ”. 
 
Petru Olariu, preşedinte FALT: „Sunt consternat de ce se întâmplă”
 
„Sunt consternat de ce se întâmplă. (…) Sunt multe probleme la mijloc. Ce să facă oamenii? Într-un stat ca România nu ştiu ce se mai poate face. (…) Oamenii trebuie să ştie însă că, în conformitate cu contractul cu asociaţiile, Colterm este obligat să anunţe cu 15 zile înainte orice majorare de preţ”, a declarat Petru Olariu, preşedintele FALT, sugerând asociaţiilor de locatari din Timişoara să se întrunească în adunări generale, să analizeze situaţia şi ulterior să decidă dacă acceptă sau nu facturile pentru diferenţele de preţ. Olariu spune că situaţia este însă mai amplă, la mijloc fiind mai multe aspecte: la diferenţa de preţ va fi aplicat acum TVA de 24%, chiar dacă atunci era 19%; mulţi oameni poate s-ar fi debranşat dacă ştiau că preţul gigacaloriei creşte; unii abonaţi au primit ajutor pentru plata facturii, însă doar pentru facturile emise atunci etc. 
 
Dacă nu plătesc, timişorenii vor fi acţionaţi în instanţă de Colterm
 
„Dacă nu se plătesc facturile acestea e ca şi cum nu s-ar plăti factura curentă. Fiecare asociaţie de proprietari are dreptul să procedeze cum crede de cuviinţă, la fel şi FALT, însă dacă sumele nu se achită, vom fi obligaţi să intrăm şi noi în acest joc al instanţelor”, spune Aurel Matei.   
 
Preţ majorat oricum, de la 1 septembrie 2010
 
În luna iulie 2010, Consiliul Local Timişoara decidea, prin vot, majorarea, de la 1 septembrie 2010, a preţului de facturare a energiei termice la 252 lei. În motivarea de atunci a majorării preţului s-a enunţat şi motivul atacării în instanţă de către prefect a majorării precedente. 
 
Prefectul cere demisia şefului Colterm
 
Prefectul de Timiş Mircea Băcală a afirmat că, din calitate de simplu cetăţean, îi solicită demisia directorului Colterm, Aurel Matei, şi Primăriei Timişoara înlocuirea acestuia cu un alt manager. „Conducerea Colterm îşi dovedeşte încă o dată incapacitatea şi e ştiut că preţul gigacaloriei din Timişoara depăşeşte preţurile de la nivelul întregii ţări. Singura viziune a conducerii Colterm e aceea de a lua tot mai mulţi bani de la timişoreni pentru a acoperi găurile cauzate de un management defectuos. Adică, pentru a acoperi întreţinerea hotelurilor, a bazelor sportive, pentru a-şi asigura sporuri şi stimulente”, a declarat prefectul de Timiş. “Pentru a-i proteja pe timişoreni de alte efecte ale acestui management deficitar, solicit public demisia directorului de la Colterm şi Primăriei Timişoara să identifice alţi manageri şi să îşi asume responbsabilitatea pentru persoanele pe care le pun în funcţie”, a apus Băcală.  
 

Comentarii

comentarii