Lichidatorul judiciar al companiei se pregătește să supună votului adunării creditorilor vânzarea în bloc a activelor combinatului, prin licitație publică cu strigare. Acestea au fost evaluate la o valoare de piață de 138,76 milioane lei (28,19 milioane euro), din care grosul este reprezentat de construcții (peste 72 milioane lei), echipamente tehnologice (peste 47 milioane lei) și terenuri (peste 14 milioane lei).
Cel mai mare creditor al LDME este firma Eco Wind Power SRL, controlată de familia antreprenorului Dorinel Umbrărescu, cel mai important constructor de drumuri din România, cu creanțe totale de 126,9 milioane lei, ce reprezintă aproape 84% din total. CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează o tranzacție între companii americane pe piața tradingului și depozitării de cereale din România Eco Wind Power SRL a ajuns în această poziție după ce a cumpărat creanțele asupra proprietarului combinatului deținute de Linde Gaz (circa 836.000 lei, în august anul trecut) și ANAF (123,3 milioane lei, în februarie anul acesta). Mai recent, societatea familiei Umbrărescu a preluat și creanțele însumate de peste 2,7 milioane lei ale Moldmetal Trading SRL și MMS Minerals & Metals Solutions SRL, firme de trading și distribuție de produse metalurgice și ciment din România care, printre altele, vând deșeuri metalice feroase Uzinei Metalurgice Moldovenești de la Rîbnița din Transnistria, controlată de regimul separatist de la Tiraspol.
Este de așteptat ca Eco Wind Power SRL să participe la viitoarea licitație cu valoarea creanțelor sale. Rămâne de văzut dacă, în caz de succes, firma va trebui să mai vină și cu bani în plus pentru plata prețului final de achiziție sau nu.
Laminorul Danube Metallurgical Enterprise SRL a cumpărat în 2019 unitatea de prelucrare siderurgică de la Oțelu Roșu de la Ductil Steel, companie de asemenea insolventă, deținută în trecut de grupul rus Mechel. La Oțelu Roșu se produceau țevi de oțel cu conținut scăzut, mediu sau ridicat de carbon și oțel aliat, pentru laminarea ulterioară a barei de armare din beton, sârmă și oțeluri speciale. Activitatea siderurgică are o vechime de peste 2 secole în orașul Oțelu Roșu, fiind atestată documentar prima dată în 1796, în vremea Imperiului Habsburgic.
Comentarii
comentarii