Acasă Actualitate Comisia Europeană a adoptat Programul Interreg VI-A România-Ungaria

Comisia Europeană a adoptat Programul Interreg VI-A România-Ungaria

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a adoptat Programul Interreg VI-A România-Ungaria, valoarea acestuia fiind de peste 175 de milioane de euro. Banii sunt destinaţi beneficiarilor din patru judeţe din România şi din patru judeţe din Ungaria. 

Ministerul Dezvoltării a anunţat, marţi, că programul Interreg VI-A România-Ungaria a fost adoptat de către Comisia Europeană, iar bugetul total al acestuia este de 175,94 milioane de euro, 80% din această sumă reprezentând alocarea FEDR (140,75 milioane de euro).

“Finanţarea este dedicată potenţialilor beneficiari din judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş din România, respectiv celor din judeţele Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés şi Csongrád-Csanád din Ungaria. Programul îşi propune să finanţeze proiecte transfrontaliere în cadrul următoarelor domenii: cooperare pentru o zonă transfrontalieră mai verde şi mai rezilientă între România şi Ungaria; cooperare pentru o arie a programului mai socială şi mai coezivă; cooperare transfrontalieră durabilă, eficientă şi bazată pe comunitate”, a transmis Ministerul Dezvoltării.  

Sursa citată a precizat că prin Programul Interreg VI-A România-Ungaria, vor fi sprijinite iniţiative comune transfrontaliere, precum schimburi de experienţă, strategii comune/planuri de acţiune.

Acestea vor contribui la creşterea cooperării în domeniul energiilor regenerabile, contribuind la construirea comunităţilor de energii verzi şi regenerabile în zona programului, inclusiv prin promovarea de soluţii comune pentru extinderea şi promovarea Surselor de Energie Regenerabilă (SER) în zona programului (generarea de proiecte SER); la creşterea capacităţii şi eficienţei serviciilor de urgenţă şi prevenire a riscurilor (atât climatice, cât şi non-climatice), prin cooperare; la îmbunătăţirea coordonării şi protecţiei patrimoniului natural de-a lungul graniţei; la creşterea rezilienţei şi calităţii sectorului de sănătate, prin cooperare.

De asemenea, acest program îşi mai propune dezvoltarea unei viziuni comune pentru promovarea patrimoniului cultural şi natural comun, inclusiv iniţiative culturale şi dezvoltarea siturilor/nişelor turistice; înţelegerea aprofundată a schimburilor transfrontaliere şi creşterea capacităţii de planificare a unor acţiuni comune eficiente, contribuind la creşterea numărului şi a calităţii strategiilor comune;

o mai bună înţelegere a modalităţilor de îndepărtare a barierelor în calea cooperării şi identificarea unor posibile soluţii, cu implicarea nivelului de guvernanţă adecvat; creşterea acţiunilor interpersonale şi a cooperării transfrontaliere prin iniţiative comune.

Comentarii

comentarii