Acasă Economic Compania australiană ADX Energy au început lucrările la forarea sondei de evaluare...

Compania australiană ADX Energy au început lucrările la forarea sondei de evaluare Iecea Mică

610
DISTRIBUIȚI

Compania australiană ADX Energy Ltd, care deține 50% din concesiunea de hidrocarburi Parța, din județul Timiș, a declanșat operațiunea de foraj la sonda de evaluare Iecea Mică 1, din perimetrul Iecea Mare, după ce la finalul lunii octombrie a obținut aprobarea ANRM pentru transferul licenței de producție aferentă perimetrului de la Amromco Energy către subsidiara locală ADX Energy Panonia.

Compania estimează că forajul va intersecta primul rezervor deja identificat (PA IV) la aproximativ 13 zile de la declanșarea lucrărilor de foraj. Programul de foraj și evaluare a potențialului sondei Iecea Mică 1 va dura aproximativ 27 de zile. O astfel de operațiune de foraj este de obicei desfășurată după descoperirea rezervelor de hidrocarburi și este menită a stabili extinderea și mărimea acumulăriilor deja descoperite. În funcție de rezultatele evaluării sonda de evaluare poate fi închisă sau poate fi transformată într-o sondă de producție. Succesul forării unei sonde de evaluare este mai ridicat deât cel al unei sonde de explorare, dar mai redus decât al unei sonde de dezvoltare.

Vara anului trecut, ADX Energy a semnat un acord cu Amromco, cel mai important producător independent de gaze naturale din România, pentru achiziția licenței de producție Iecea Mare, zonă situată în interiorul perimetrului Parța. Licența de producție acoperă o suprafață de 4,7 kilometri pătrați și expiră în noiembrie 2034. Potrivit acordului, ADX Energy va plăti Amromco Energy 30.000 de euro, plus o redevență de 5% pentru gazele care ar putea fi extrase în zona Iecea Mare.

Licența Iecea Mare nu include infrastructuri active de petrol și gaze, însă se suprapune cu resurse contingente și potențiale vizate de programul de evaluare în perimetrul Parța, iar australienii estimează că vor putea începe producția comercială de gaze fără a fi nevoiți să obțină licență de producție pentru întreg perimetrul Parța. Perimetrul Parța, situat în apropiere de granița cu Serbia, are o suprafață de 1.200 kilometri pătrați și conține 7 câmpuri de hidrocarburi cu resurse totale identificate de circa 8,6 miliarde metri cubi de gaze naturale și 47 milioane barili de petrol.

Sursa: profit.ro

Comentarii

comentarii