Acasă Sănătate Complicațiile virozelor respiratorii și gripei fac ravagii în Timiș. Cum ne putem...

Complicațiile virozelor respiratorii și gripei fac ravagii în Timiș. Cum ne putem apăra de acestea?

DISTRIBUIȚI

Până în prezent s-au înregistrat aproape 100 de cazuri de decese din cauza gripei sezoniere, la nivel național. În același timp, atât în cabinetele medicilor de familie din Timiș, cât și a medicilor specialiști s-a înregistrat o creștere a numărului de complicații ale virozelor respiratorii și gripei.

Locotenent medic Andra Podgoreanu – medic specialist ORL – Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Victor Popescu” Timișoara -atenționează că măsurile igieno-dietetice sunt deosebit de importante (evitarea spațiilor aglomerate, evitarea intrării în contact cu persoane bolnave, spălarea mâinilor frecvent, o dieta alimentară sănătoasă cu fructe și legume, hidratarea corespunzătoare), dar și prezentarea la medicul de familie atunci când evoluția bolii nu este favorabilă, acesta fiind cel care recomandă un consult de specialitate dacă suspicionează apariția unor complicații.

Din sfera ORL, locotenent medic Andra Podgoreanu, prezintă câteva dintre complicațiile apărute în urma virozelor respiratorii și a gripei.

Otita medie acută – infecția urechii medii – este mai frecventă la copii. Simptome principale: durerea de ureche, care de obicei este bruscă, intensă, pulsatilă și accentuată nocturn
o febră mare (39-40C) și alterarea stării generale.

Pentru ameliorarea durerii și scăderea febrei se recomandă
o administrarea de analgezice, antipiretice, un consum crescut de lichide, curățarea foselor nazale cu apă de mare sau ser fiziologic și apoi folosirea de decongestionante nazale.

Sinuzita acută reprezintă inflamarea mucoasei sinusale cu apariția unei secreții purulente nazale. Are ca simptome
rinoreea purulentă, obstrucția nazală, senzația de presiune facială sau durere intensă la nivelul ariilor de proiecție a sinusurilor la nivelul feței, mici sângerări nazale.

În tratamentul sinuzitei este deosebit de important:
curățarea foselor nazale printr-o suflare corectă a nasului, fiecare nară pe rând, niciodată cu putere pentru a evita apariția sângerărilor nazale, soluții decongestionante, inhalații sau aerosoli pentru fluidificarea secreților.

O altă complicație este amigdalita acută pultacee și reprezintă o inflamație a mucoasei amigdalelor cu apariția depozitelor de puroi.

Principalele simptome: durerea în gât intensă, febră, respirație urât mirositoare, inapetență, stare generala alterată. Pentru ameliorarea simptomatologiei se recomandă consumul de lichide, ceaiuri călduțe, gargarisme cu soluții dezinfectante.

 

Comentarii

comentarii