Acasă Actualitate Compozitorul Ciprian Porumbescu scria în 1882: ”În Banatul acela ordinea și curățenia...

Compozitorul Ciprian Porumbescu scria în 1882: ”În Banatul acela ordinea și curățenia domnește într-însul”

DISTRIBUIȚI
FOTO Arhiva documentară din colecția etnografică Marius Matei

Etnologul Marius Matei, care deține o colecție privată de peste 2.500 de piese în muzeul său de la Giroc, a adus în actualitate descrierea făcută de compozitorul Ciprian Porumbescu despre satul bănățean.

În Banatul acela ordinea șu curățenia care domnește într-însul. Toate dovedesc starea bună materială a locuitorilor săi. Casele sunt mari și bine curățite, șurele ș grajdurile sunt în cea mai bună rânduială. Ulițele sunt largi, bine îngrijite, sădite cu arbori pe amândouă părțile. Podoaba cea mai de frunte a satului o reprezintă școala și biserica, locașurile vrednice de înalta lor menire. Și cum e satul, așa sunt și oamenii…”, scria Ciprian Porumbescu în 1882.

Compozitorul îi scria surorii sale: ”Numai în câteva zile m-au copleșit atâtea impresii, încât mi-ar trebui coale întregi, ca să-ți scriu tot ce am văzut și auzit în Banatul cela. Corurile premiate sunt atât de minunate, încât societatea noastră de cântare din Brașov îi, față de ele, nimica întreagă. Și astea sunt societățile țărănești. Instruite și dirijare. Te uitai cu emoție la marțialele chipuri, care cu notele în mână urcau și se așezau în semicerc, pe când dirigentul care stătea în mijlocul lor dădea cu mâna măsura pe care noi oștim că poate să o poarte doar plugul și toporul. (…) lucru ca acesta nu mi-a fost dat să văd ți poate nici nu-mi va fi dat să-l mai văd așa curând”.

Într-una din călătoriile sale, Ciprian Porumbescu a trecut prin Timişoara, aici a stat la o mătuşă de-a lui, trei zile, de unde-i scrie surorii sale: ,,Timişoara e foarte drăguţă, având case cu două trei etaje şi face întradevăr impresia unui oraş modern. Aradul mai puţin. Regiunea pecare am traversat-o, deci de la Lugoj până la Arad, este binecuvântată cutoate darurile bogate, ţăranii sunt foarte avuţi: Satele – nota bene, cele româneşti – sunt ca aici cele săseşti, case de zid, biserici splendide, şcoli şi drumuri.

Comentarii

comentarii