Acasă Actualitate Comunele periurbane ale Timișoarei află de la primăria condusă de Dominic Fritz...

Comunele periurbane ale Timișoarei află de la primăria condusă de Dominic Fritz cum vor trebui să se dezvolte unitar cu capitala județului

DISTRIBUIȚI

Comunele periurbane ale Timișoarei au fost incluse de Primăria Timișoara în cadrul documentației necesare pentru delimitarea unei Zone Urbane Funcționale (ZUF) a municipiului. Vizate, pe lângă municipiul Timișoara, sunt comunele Ghiroda, Moșnița Nouă, Giroc, Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi, Sânandrei, Dumbrăvița, Giarmata, Remetea Mare și Bucovăț.Reprezentanții municipalității timișorene spun că acest concept va fi benefic și comunelor din jur incluse.

”Delimitarea Zonei Urbane Funcționale va da un plus de coerență dezvoltării social-economice și organizării spațiale a teritoriului, oferind cadrul necesar pentru identificarea și implementarea unor politici și proiecte comune integrate”, anunță Primăria Timișoara.

Delimitarea ZUF reprezintă un pas important și necesar în elaborarea Strategiei

Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Timișoara. Aceasta va sta la baza finanțării  proiectelor de dezvoltare urbană ale municipiului și zonei urbane funcționale.

Municipiul Timișoara și zona adiacentă acesteia se încadrează în categoria de „Creștere Accelerată”, conform analizelor de la nivel național, având nevoie de o planificare strategică, care pornește de la un studiu detaliat al Zonei Urbane Funcționale (ZUF).

Varianta recomandată pe baza rezultatelor obținute include în Zona Urbană Funcțională toate UAT-urile din prima coroană (Ghiroda, Moșnița Nouă, Giroc, Șag, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Dudeștii Noi, Sânandrei și Dumbrăvița). La acestea se vor adăuga Giarmata, Remetea Mare și Bucovăț, din coroana a doua, deoarece dispun de un acces rutier facil către centrul municipiului și se află în proximitatea Aeroportului Internațional Traian Vuia.

S-a ținut cont și de o delimitare care vizează un teritoriu continuu, comportamentul actual al locuitorilor din aceste localități, dinamica forței de muncă și dezvoltarea teritorială din ultimii ani. În toate localitățile incluse există un procent semnificativ de locuitori care fac zilnic naveta înspre și dinspre Timișoara (peste 30%), un potențial mare de dezvoltare, cu valori mari și foarte mari ale PIB la nivel local, o densitate în creștere a populației, o expansiune semnificativă a dezvoltării imobiliare.

 

Comentarii

comentarii