Acasă Actualitate Conacul Mocioni s-a redeschis cu strălucire și pune comuna Foeni pe harta...

Conacul Mocioni s-a redeschis cu strălucire și pune comuna Foeni pe harta turismului

DISTRIBUIȚI

Conacul Mocioni din Foeni a intrat în circuitul turistic, primește vizitatori și găzduiește evenimente culturale. În urma unui amplu proces de reabilitare, monumentul istoric a devenit un spațiu potrivit pentru expoziții, conferințe și activități educaționale.

După zeci de ani de distrugere, schimbare de destinație și transformări, Conacul Mocioni, o clădire de patrimoniu de interes național, și-a deschis porțile vineri, 21 martie 2025, după doi ani de renovări și lucrări.

Cadrul festiv a fost pe măsura importanței evenimentului. Au participat autorități locale și județene, ministrului Culturii, Natalia Intotero, președintele CJ Timiș, Alfred Simonis, alături de vicepreședinții Alexandru Iovescu și Alin Popoviciu, fostul președinte al CJT, Alin Nica, europarlamentarul Maria Grapini, prefectul Mihai Ritivoiu dar și alți invitați din administrație și din lumea culturală.

Clădirea a fost sfințită de Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului.

Transformat în bijuteria arhitecturală care a fost cândva, conacul de la Foeni a găzduit un eveniment inaugural, cu tur de vizitare, declarații ale oficialilor, sfințirea clădirii, un vernisaj al expoziției temporare a cunoscutului artist plastic contemporan, Silviu Oravitzan, totul la un pahar de șampanie pe un acompaniament de muzică clasică.

Publicul va avea acces gratuit în timpul săptămânii, între orele 10-18, iar în weekenduri, pe bază de programare. În interior, vizitatorii pot explora o zonă muzeală cu mobilier autentic, o bibliotecă digitală dotată cu o masă interactivă. În curând, își va începe activitatea și o cafenea culturală, pentru al cărei operator administrația județeană va organiza un proces de selecție.

Reabilitarea conacului, un simbol al patrimoniului din județul Timiș, a fost implementată de Consiliul Județean Timiș, în parteneriat cu North Consulting ehf Islanda și Asociația Miltonia. Proiectul, demarat în martie 2023 și finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, a avut o valoare totală de 19.230.346,41 lei.

Investițiile pentru modernizare vor continua. Urmează refacerea pavajului din cele două curți ale conacului, finalizarea împrejmuirii acestuia și reabilitarea scării interioare din lemn. Totodată, vor fi refăcute scările de marmură care asigură accesul principal și care au fost descoperite pe parcursul intervențiilor, după ce fuseseră acoperite cu beton în perioada comunistă. În plus, va fi amenajat un spațiu de cazare și o bucătărie profesională, toate lucrările fiind finanțate din bugetul Consiliului Județean Timiș.

Construit în 1750, Conacul Mocioni are o istorie bogată și a trecut prin numeroase transformări. De-a lungul timpului, a fost utilizat inadecvat, servind ca depozit de cereale, baie comunală, brutărie, discotecă, cămin cultural și grădiniță, ceea ce a afectat integritatea clădirii.

Reabilitarea a urmărit păstrarea autenticității arhitecturale și punerea în valoare a componentelor de patrimoniu. Lucrările au inclus consolidarea structurală a clădirii și refacerea elementelor decorative.

„Din discuțiile purtate cu colegi din minister, existau ceva emoții că acest proiect nu se va putea realiza la timp. Iată că, atunci când există colaborare între primării și CJT, când există oameni harnici, dedicați, lucrurile devin realitate. Este o investiție de 2,4 milioane de euro, finanțată prin programul RO Cultura, fonduri norvegiene Liechtenstein Islanda. Suma totală a acestui program a fost 34 de milioane de euro, alături de alte obiective din întreaga țară și aici asistăm la o bucurie în folosul comunității și în folosul tuturor locuitorilor județului Timiș și a turiștilor, care sunt convinsă că vor petrece aici clipe minunate. Vom continua aceste investiții pe programele care se vor deschide în următoarea perioadă de timp. (…) Anul acesta, sperăm să înceapă lucrările la Muzeul Revoluției, de asemenea, o investiție mult așteptată și, așa cum preconizăm, credem că va fi poate muzeul cel mai vizitat”, a declarat, cu ocazia inaugurării clădirii, ministrul Culturii, Natalia Intotero.

Președintele CJ Timiș, Alfred Simonis a declarat că acesta este doar un prim obiectiv realizat și că urmează renovarea conacelor din comunele Banloc, Jamu Mare, Parța și alte localități unde se află clădiri-monumente istorice frumoase și nepuse în valoare.

„Vă amintiți, atunci când am preluat mandatul de președinte al CJ Timiș, am spus că acest obiectiv este unul din cele prioritare, pe care ne vom concentra atenția pentru a fi finalizat, astfel încât să beneficiem de un astfel de conac în județul Timiș, dar să și atragem sumele externe care erau alocate pentru această investiție. Mă bucur nu doar să anunțăm închiderea lucrărilor, ci și deschiderea oficială a Conacului Mocioni, un conac în care se vor organiza începând de astăzi, în permanență, activități cultural, astfel încât să atragem cât mai mulți turiști în județul Timiș și, evident, să înceapă cu Foeni Practic, este un prim edificiu dintr-un circuit turistic pe care îl dorim în județul Timiș, un circuit al conacelor, al castelelor, dar și a bisericilor monument istoric.

Astfel de monumente, din păcate, marea lor majoritate sunt în paragină, iar obligația noastră, a oamenilor politici, este aceea de a investi în cultură, în artă, în educație și evident să investim în aceste monumente care sunt atât de importante pentru istoria Banatului, pentru istoria noastră și pentru atracții turistice de care avem nevoie în județ și în regiune. Vă spun, de asemenea, în premieră, că este prima etapă în reabilitarea acestui conac. Anul acesta, avem sumele prevăzute pentru a completa proiectul inițial, căruia, din păcate, i-au lipsit suprafețele de pavaj din curte, spațiile verzi.

Pentru a putea organiza evenimente în aer liber ar trebui să nu fie piatra aceasta pe jos. Avem nevoie de bucătărie, avem nevoie, poate, de spații de cazare, de finalizarea reabilitării treptelor și tot ceea ce a lipsit în primul proiect. Avem sumele prevăzute în buget, facem proiectul și, cu puțin noroc anul acesta, cel târziu anul viitor vom finaliza și acest obiectiv”, a declarat, vineri, Alfred Simonis, președintele Consiliului Județean Timiș.

Astăzi, Conacul Mocioni din Foeni și-a redobândit strălucirea de acum 200 de ani, devenind un spațiu cultural și de patrimoniu, cu un rol important în dezvoltarea culturală și turistică susținută de Consiliul Județean Timiș.

Comentarii

comentarii