Acasă Sănătate Concedii medicale plătite, mai multe decât în anii crizei economice

Concedii medicale plătite, mai multe decât în anii crizei economice

DISTRIBUIȚI

Numărul concediilor medicale plătite în judeţul Timiş, anul trecut, a crescut mai mult decât în anii de criză economică, astfel că în 2015, în judeţ au beneficiat de astfel de concedii circa 222.000 de persoane, în timp ce în 2010 erau în evidenţe 198.048 de concedii medicale.
În 2013, ca urmare a măsurilor destul de draconice introduse de guvernul Boc, care presupunea controlul bolnavului la domiciliu, să vadă poliţia dacă este la pat sau la frizer, în Timiş se acordaseră în jur de 166.000 de concedii medicale, pentru ca în 2014 să recrească la aproape 192.000 de astfel de concedii.
Acest lucru indică faptul că avem o societate bolnavă, mulţi dintre salariaţi „trăgându-se” forţat la serviciu până cad pe brânci, pentru a-şi păstra postul sau că se „chiuleşte” medical.
La unul dintre ultimele colegii prefecturale, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, Pavel Kasai, sublinia că reprezentanţii ITM au avut întrevederi cu angajatorii din judeţ, iar recomandarea ITM a fost aceea ca „atâta timp cât pot fi dovedite în mod legal, cu documentaţie acceptabilă, aceste concedii medicale să fie acordate şi plătite, întrucât există şi angajatori care manifestă un anumit grad de reticentă, pentru că banii aferenţi concediilor medicale se primesc cu întârzieri mari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
Controalele la domiciliile bolnavilor s-au cam desfiinţat după ce USL a introdus „faţa umană” în domeniu, astfel că nu se mai fac verificări, iar în 2015, măsura a fost eliminată cu totul de către Parlament.
Au existat şi cazuri când medicii de familie au fost sancţionaţi de CJAS Timiş pentru că au eliberat certificate medicale fără adeverinţă de la angajator.
Dreptul la aceste concedii este condiţionat de plata contribuţiei la asigurările sociale de sănătate.

Comentarii

comentarii