Acasă Editorial Concediul în străinătate, azi: de la dramoletă la distracţie şi viceversa

Concediul în străinătate, azi: de la dramoletă la distracţie şi viceversa

DISTRIBUIȚI

Contraeditorial

Hăituit de “noul coronavirus” românul doritor de concediu de vară, evident că în străinătate, trăieşte drama incertitudinii rezultatului “testării”, başca a programării la analiza cea înălbitoare. Tensiunea şi suspansul cresc în vămile către ţările vacanţelor de vis, unde îi aşteaptă cozi, de multe ori, kilometrice, în cazul mersului cu maşina. Dar niciun sacrificiu nu este zadarnic, urmează o săptămână, sau cât mai rămâne din ea, după ce ai scăpat din chingile vămilor, la care te poţi gândi şi despre care poţi povesti prietenilor tot anul următor, până la noul concediu: ce apă curată în mare, ce hotel confortabil, ce mâncare ieftină şi bună, ce “şoping” pe cinste, ce obiceiuri şi tradiţii locale au amabilii băştinaşi, cu câte şi mai câte nu te poţi lăuda!? Ce să mai zicem de sutele de poze colorate cu figuri “fotoşopate”, care ar stârni invidia oricărui fotograf de revistă glossy, “postate” de român cu frenezie, pe diferitele reţele digitale de “prietenie”, în aceste zile fericite?!

Prea puţini dintre compatrioţii dornici de concedii estivale se gândesc la petrecerea acestora în interiorul ţărişoarei. O fi patria noastră frumoasă, dar marea pare anul acesta nu doar neagră, dar şi invadată de alge, pe lângă specificele manele. Să nu mai spunem de “tradiţia” preţurilor diferitelor “pachete” turistice de a fi un pic mai mari decât cele întâlnite la vecini… Iar munţii cu liniştea lor semeaţă sunt greu de urcat cu piciorul, dacă nu ai un ATV la îndemână…

Soluţia de a-ţi petrece concediu “la ţară”, în locul de baştină, al tău, al părinţilor, al bunicilor, al străbunicilor, pare de neacceptat. Ce să faci acolo după ce ţi-ai vândut la străini pământul, agonisit chiar cu preţul vieţii, de către strămoşi, pe un preţ numai bun să îţi cumperi ultimul tip de telefon inteligent, ţie şi la “întreaga familie”, poate o maşină second hand? Iar casa copilăriei, care nu mai corespundea cerinţelor tale de orăşean “la bloc”, ai vândut-o pe nimic şi pe ea? Ce contează că din banii unui concediu în Grecia ai fi putut-o face “boboc”, cu una, doua băi, cu internet şi televizor color. Lasă, mai bine  să vină prinţul Charles şi prietenii lui unguri, dacă le place liniştea şi farmecul satelor! Să revină şi “diasporenii” ăia cu protestul de la 10 august, care visează la întoarcerea în ţară, dar pun condiţia să nu mai fie corupţie! Să meargă ei în semi abandonatele sate, să muncească ei acolo la refacerea dărăpănatelor case, în concediu, dacă i-a apucat nostalgia de locul de baştină! Noi, cei de aici, de nu s-o putea anul acesta în Dominicană sau în Bali, măcar până în Grecia trebuie să răzbatem!

Izgonit din satul tradiţional de colectivizarea forţată, introdus în blocurile cutie ale oraşelor industrializate de către comunişti, într-un prea ambiţios şi haotic galop de pseudo modernizare, românul şi-a cam pierdut rădăcinile. Rădăcini care poate l-ar fi ajutat să treacă mai demn, mai cu picioarele pe pământ prin aceste vremuri de pandemie mondială. Mai puţin obsedat de “distracţie”, aici sau aiurea, şi mai preocupat de trecerea prin vămile ciudate ale timpului actual.  Cred că dacă ţi-ai pierdut legătura cu originile,  greu poţi să te bucuri cu adevărat, să petreci, chiar şi în vremurile bune, nu doar în perioadele de criză! De exemplu, nu mai ai cum să înţelegi, să accepţi petrecerea unui concediu la “ţară”, în propria ţară! Fără rădăcini nu poţi decât să te “distrezi”! De preferat, nu-i aşa, în străinătate, adică…în altă ţară!

Dramoleta actuală a trecerii prin vămi este doar un mic semn al dramei naţionale cauzate de pierderea rădăcinilor.  

Comentarii

comentarii