Acasă Cultura Concert aniversar Sabin Păutza, la Reșița – 80 de ani de viață,...

Concert aniversar Sabin Păutza, la Reșița – 80 de ani de viață, 60 de ani de carieră!

DISTRIBUIȚI

Data de 8 februarie este ziua aniversară a renumitului musician – profesor, dirijor și compozitor român, Sabin Păuzta, născut în anul 1943, în comuna Calnic, lingă Reșița, din județul Caras Severin. Marele muzician s-a stabilit în anul 1984 în Statele Unite ale Americii.

De aceea miercuri, 8 februarie 2023, de la ora 18.00, la sala „Lira” a Liceului de Arte „Sabin Păuzta” din Reşiţa, se desfăşoară un concert aniversar dedicat celor 80 de ani de viaţă şi 60 de ani de carieră ai compozitorului şi dirijorului Sabin Păutza, care își sărbătorește ziua de naștere chiar în această zi. Evenimentul este susţinut de mezzo-soprana Adina Covaci şi pianistul Sebastian Covaci, Cvartetul „Nuevo” din Timişoara, Corul „Armonia” al Liceului de Arte din localitate condus de Emanuela Moldovan şi Corala „Mioriţa”.

Cu acest prilej va avea loc lansarea CD-ului ce cuprinde lucrările „Te Deum” şi „Recviem Baroc” de Sabin Păutza, înregistrat de Orchestra şi Corul Filarmonicii din Arad, sub bagheta dirijorală a compozitorului aniversat. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi prezentat şi volumul „Sabin Păutza” de Vasile Ioniţă, apărut recent la Timişoara.

”În ziua de 8 februarie 1943, la Câlnic-Reşiţa, vedea lumina lumii viitorul compozitor, dirijor şi interpret, Sabin PAUTZA, considerat şi confirmat de critici respectabili ai lumii ca fiind Leonard Bernstein al României plecând de la realitatea că în ultima jumătate de secol puţini compozitori au reuşit să-şi dirijeze cu măiestrie propriile compoziţii fiind, în acelaşi timp, şi interpreţi. Profesor universitar, doctor în muzică, primul în lume care a folosit muzica lui Jimi Hendrix şi Rolling Stones pentru a preda armonia la Conservatorul din Iaşi, Sabin PAUTZA, stabilit din 1984 în America unde, urmându-şi destinul, devine dirijor și director muzical al Plainfield Symphony Orchestra, revine, după 1990, în casa bunicilor din Moniom-Reşiţa, readus acasă de DOR. “Mi-e DOR de România chiar şi când sunt în România” afirmă, cu tărie şi mândrie, Sabin PAUTZA. Între România şi America – unde este CONDUCTOR EMERITUS, pe viaţă, la Plainfield Symphony Orchestra, pe mari scene ale lumii la pupitrul unor orchestre renumite, Sabin PAUTZA, prin spiritul său viu şi neobosit, continuă, din fericire, să facă dovada talentului său excepţional la o înaltă cotă profesionlă” – explică prietenul său Vasile Ghiliciuc.

”Cu respect şi preţuire, cu mulţumirea şi bucuria de a-i fi alaturi, îi dorim sănătate multă şi putera de a continua să fie un simbol pentru cultura românească. La multi ani frumosi si binecuvintati, cu multa sanatate, noroc, prosperitate si multe impliniri dorite, alaturi de cei dragi, maestre Sabin Pautza !!!” – îi transmit pretenii.

Comentarii

comentarii