Acasă Cultura Concert susținut de copiii refugiați ucraineni din Timișoara

Concert susținut de copiii refugiați ucraineni din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Music is a Safe Place, proiectul cultural dezvoltat de asociația Trib’Art în parteneriat cu LOGS Grup de Inițiative Sociale și finanțat prin Administrația Fondului Cultural Național se încheie săptămâna aceasta printr-un concert-picnic pe care copiii refugiați ucraineni din Timișoara îl vor susține în fața părinților și a membrilor comunității din care fac parte joi, 17.10.2024,  de la ora 15:00, la Casa Logs.

În ultimele două luni, aproximativ 180 de micuți refugiați ucraineni și părinții lor au participat la 8 ateliere de percuție corporală, susținute de Sorina Savii, percuționist în cadrul Operei Naționale Române din Timișoara, și 8 ateliere de ritmică, susținute de Otniel Truică, profesor de muzică la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara. Activitățile din cadrul lor au fost gândite astfel încât să exploreze metode de educație prin muzică menite să ajute la dezvoltarea percepției și a prezenței, a identității și a expresiei, a controlului asupra mișcării și a ritmului, precum și a abilităților de comunicare și participare.

Atelierele au fost urmate de sesiuni de repetiții pentru concertul final, alături de cei mai activi și implicați dintre participanți, concentrate asupra instrumentului djembe, fiind unul dintre cele mai iubite de către cei mici. Astfel, pe lângă explorarea diferitelor ritmuri simple alături de Sorina Savii, a fost urmărită dezvoltarea abilității de lucru în echipă și practicarea ascultării active pentru sincronizarea cu restul membrilor grupului muzical.

 Muzica drept unealtă terapeutică

Proiectul Music is a Safe Place a fost dezvoltat în jurul obiectivului de a sprijini copiii ucraineni refugiați să descopere muzica drept instrument pentru o mai bună cunoaștere de sine și descoperirea rolului pe care îl au în societate. Angelica Postu, muzicoterapeut în cadrul spitalului berlinez Charite și fondatoarea Asociației Române de Muzicoterapie, a fost invitată la Casa Logs pentru a susține mai multe ateliere de muzicoterapie în cadrul cărora au fost aplicate metode de exprimare emoțională și dezvoltare personală prin muzică.

Fiecare atelier a fost structurat pentru a le permite participanților să exploreze diferite instrumente și ritmuri, ajutându-i să își dezvolte creativitatea și să își găsească o voce proprie. Prin activități de grup, copiii au învățat să colaboreze și să se sprijine reciproc, promovând un sentiment de comunitate și apartenență, esențial pentru integrarea lor într-un mediu nou.

Comentarii

comentarii