Acasă Stiri recomandate Concurs universitar făcut harcea-parcea, la Universitatea de Vest din Timişoara

Concurs universitar făcut harcea-parcea, la Universitatea de Vest din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Ajunsă de mirul lumii, Catedra de Filosofie organizează concursuri după reguli de doi bani…

Scandalul concursurilor dubioase pentru posturi universitare nu a ocolit Timişoara. După Bucureşti şi Iaşi, un caz fără precedent vine de la  Universitatea de Vest din Timişoara.

Aici, în septembrie, la Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a avut loc un concurs extrem de suspect. Rezultatul halucinantei competiţii a fost ţinut în mare secret. Sarabanda de nereguli a obligat, însă, Senatul Universităţii de Vest să invalideze concursul pentru două posturi. Varianta oficială a fost viciu de procedură. Neoficial, însă, sursele noastre susţin că învingătorii erau stabiliţi dinainte. Nimeni nu a fost angajat pe aceste posturi, iar acestea nu mai pot fi scoase la concurs mai devereme de 2012.  Nimeni nu ştie dacă atunci va mai exista un concurs. Vinovaţii nu au avut nimic de suferit…

 

Câştigătorii erau stabiliţi dinainte…

În contestaţiile a doi concurenţi la concurs au apărut mai multe nereguli. Senatul UVT a reţinut doar două: faptul că preşedintele comisiei de concurs nu a dat note şi, în loc de două note pe prelegerile susţinute, a fost pusă una singură. Surse de la cel mai înalt nivel din UVT ne-au declarat că substratul mascaradei de concurs ar fi fost numirea pe cele două posturi a doi oameni apropiaţi de decanul Gheorghe Clitan (foto): Florin Lobonţ şi Oana Barbu. Mai mulţi membri importanţi din comisia de concurs au fost incompatibili cu funcţia de examinator. Aceştia erau beneficiarii unui grant comun chiar cu cei pe care trebuiau să-i examineze, fapt interzis de regulament. Conferenţiarul Gheorghe Clitan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, încearcă acum să treacă peste decizia Senatului UVT şi ar fi făcut un memoriu la Ministerul Educaţiei. El susţine că dacă ar fi respectată legalitatea, ar trebui să se revină asupra deciziei de anulare a concursului. „Am invalidat concursul din cauza unui viciu de procedură. Poate că cei vinovaţi de acest lucru ar fi trebuit sancţionaţi, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, ne-a spus Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Comisie fantomă de contestaţii

Pe 19 septembrie 2011, în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării începea concursul pentru trei posturi de lectori, dintre care două la Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. Ambele concursuri de la catedră au mers după reguli inventate, iar pierzătorii au contestat competiţia. Ei au invocat mai multe motive pentru care metodologia de concurs a fost efectiv călcată în picioare. Toate urmau să fie analizate de comisia de contestaţii. Profesorul universitar Marcel Tolcea şi conferenţiarul Lucian Ionică au evitat orice responsabilităţi. Pur şi simplu, comisia s-a recuzat… În locul ei, contestaţia a fost judecată, culmea, chiar de către… comisia de concurs, care era acuzată de încălcarea metodologiei. Concursul a fost validat de „comisia fantomă de contestaţii”.  Lucian Ionică, directorul TVR Timişoara, spune că s-a recuzat alături de colegul său din comisie, pentru că era o comisie creată total aiurea. „Am citit regulamentul şi am constatat că acea comisie de contestaţii din care făceam parte nu-şi avea rostul. Nu aveam obiect de activitate. În metodologie se specifica clar că comisia de concurs se ocupă şi de rezolvarea contestaţiilor. Nu vreau să comentez cât de bine este acest lucru. În aceste condiţii, dacă nu ne recuzam, indiferent ce decizie am fi luat, am fi încălcat deliberat regulamentul”, ne-a spus Ionică.

Senatul a spus nu concursului cu multe semne de întrebare

A urmat o nouă contestaţie, de această dată făcută direct în Senatul Universităţii de Vest. Senatorii au realizat rapid absurdul situaţiei şi au decis să invalideze concursul pentru cele două posturi, înt-o şedinţă ce a avut loc pe 30 septembrie. Senatul UVT a reţinut două ilegalităţi în desfăşurarea concursului: faptul că preşedintele comisiei de concurs, lectorul Ioan Buş, nu a dat note cum se specifica în metodologie.  O altă abatere a fost că în loc de două note pe prelegerile susţinute de candidaţi a fost pusă una singură. În plus, mai mulţi membri importanţi din comisia de concurs au fost incompatibili cu funcţia de examinator. Aceştia erau beneficiarii unui grant comun chiar cu cei pe care trebuiau să-i examineze, fapt interzis de regulament. Un singur dascăl, ce făcea parte iniţial din comisia de concurs, a înţeles acest lucru şi s-a recuzat. Alţi doi au mers mai departe, fără niciun fel de jenă. Recent, Catedra de Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a primit calificativul E, ultimul în domeniul cercetării. La Filosfie există două masterate, niciunul nu are însă cursanţi în primul an. Aici s-a desfiinţat şi şcoala doctorală şi tot aici a fost desfiinţat şi un masterat, din lipsă de clienţi. Scandalurile s-au ţinut lanţ, în ultimul timp, la, probabil, cea mai problematică facultate din Universitatea de Vest din Timişoara.

Clitan: „Dacă se respectă legalitatea, ar trebui să se revină asupra deciziei”

Decanul de la Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării a acceptat să poarte o discuţie blitz cu ZIUA de Vest. El a ţinut însă expres să precizeze, la începutul convorbirii, că nu poate da foarte multe detalii, deoarece nu dă niciodată interviuri la telefon. Asta pentru ca vorbele să nu îi fie răstălmăcite. „Ar trebui să se discute şi această problemă în Senatul UVT, oamenii au avut dreptul la contestaţii şi nu s-a luat încă o decizie. Nu s-au luat în discuţie rapoartele comisiilor de concurs. Senatul a invalidat concursul, dar exista dreptul la contestaţii. Comisiile s-au pronunţat, dar Senatul nu a mai luat în discuţie acest lucru. Dacă se respecta legalitatea şi procedurile, ar trebui să se revină asupra deciziei de anulare a acestui concurs”, ne-a declarat Gheorghe Clitan, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării.
 

Comentarii

comentarii