Acasă Cultura Concursul Din casa bănățeanului, organizat de CCAJ Timiș, la final cu trei...

Concursul Din casa bănățeanului, organizat de CCAJ Timiș, la final cu trei câștigători ai premiului I

1855
DISTRIBUIȚI

Concursul online ”Din casa bănățeanului”, organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, are trei câștigători ai premiului I: Molnar Geza din Otelec, Virgil Popa din Timișoara și Szigeti Ioana din Alioș, județul Timiș.

Cum ar fi să mâncăm supă dintr-un vas de porțelan reparat de la începutul secolului al XX-lea sau la muncile agricole ori casnice să folosim o tigvă?

Molnar Geza a oferit răspunsul detaliat și a trimis CCAJ Timiș din colecția sa personală un vas maghiar din Otelec, reparat de un “drótos tót” cu descrierea:

”Vas de porțelan, reparat prin împletirea în jurul lui cu plasă de sârmă
Dimensiune aproximativ 28/20 cm
Dicționar maghiar-român, Drótos=sârmar, Tót=Slovac

De asemenea Molnar Geza a mai trimis din colecția personală o fotografie, reprezentând o ”tigvă” sau ”trăgulă” cu următoarea desciere:

”Tigvă (Lagenaria siceraria), dovleac ornamental cultivat în satele bănățene până la mijlocul secolului al XX-lea.

În zona Banatului puține astfel de obiecte s-au mai păstrat, însă la vecinii noștri din Voivodina cultivarea dovleacului ,,Tigvă,, este răspândită, nu pentru utilizarea în domeniul uz casnic, ci utilizarea în scopuri decorative (foto dreapta) acestea sunt pictate cu diverse vopseluri și ornate cu motive tradiționale, florale, steme, însemne și vândute pe post de suvenir turiștilor străini.
Imagine atașată, stânga Tigva, moștenită de la bunici, colecția personală, cea din dreapta pictată colecție personală achiziționată din Serbia.

Le oferim felicitările noastre tuturor participanților și le dorim să ducă mai departe tradiția -este mesajul CCAJ Timiș.

Comentarii

comentarii