Acasă Actualitate Concursul pentru ocuparea a 22 de funcții publice în Primăria Timișoara, suspendat...

Concursul pentru ocuparea a 22 de funcții publice în Primăria Timișoara, suspendat de Tribunalul Timiș, cu o zi înainte de proba teoretică

DISTRIBUIȚI

Marți, 11 ianuarie, cei aproape 70 de candidați înscriși la concursul pentru ocuparea a 22 de funcții publice în Primăria Timișoara ar fi trebuit să susțină proba teoretică. Luni, însă, Tribunalul Timiș a constatat că există suspiciuni că acest concurs nu ar fi legal, astfel că a decis, în urma unei plângeri a sindicatului salariaților din instituție, să suspende concursul până la o pronunțare pe fond.

Concursul fusese lansat pe 2 decembrie. După încheierea înscrierilor, pe 23 decembrie, reprezentanții primăriei se lăudau cu interesul stârnit de acest concurs: au fost 67 de persoane înscrise pentru 20 dintre cele 22 de posturi. Cea mai mare căutată poziție a părut să fie una de la „Patrimoniu”, unde pentru un post de consilier asistent s-au înscris 13 persoane. La polul opus, existau și două poziții pentru care nu a fost depus niciun dosar: consilier principal în infrastructură rutieră și consilier asistent în domeniul spații verzi.

Pe de altă parte, argumentul sindicaliștilor pentru suspendarea concursului, potrivit plângerii prealabile înaintate municipalității, ar fi că organigrama veche după care funcționa aparatul de specialitate al primarului este abrogată prin adoptarea celei noi din 15 iunie. La rândul ei, însă, noua organigramă este suspendată de instanțe, motiv pentru care nu ar putea fi organizat acest concurs, motiva reprezentantul sindicatului.

La lansarea concursului, reprezentanții primăriei dădeau asigurări că, posturile existând atât pe vechea, cât și pe noua organigramă, nu ar trebui să fie probleme în instanță. În plus, aceștia punctau și faptul că Agenția Națională a Funcționarilor Publici a avizat și publicat anunțurile de concurs. La o lună de la acel anunț se pare că ar exista, totuși, anumite dubii asupra legalității. Iată decizia de luni, 10 ianuarie, a Tribunalului Timiș:

„Respinge excepţiile lipsei calităţii de reprezentant, lipsei interesului şi inadmisibilităţii. Admite acţiunea precizată, formulată de reclamantul Sindicat în numele reclamanţilor (…). Dispune suspendarea concursului de recrutare, cu proba scrisă în data de 11.01.2022, pentru ocuparea pe durată nedeterminată a 22 de funcţii publice de execuţie vacante din cadrul aparatului de specialitate al primarului Municipiului Timişoara, până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Sindicat în numele reclamanţilor – membri de sindicat. (…) Obligă pârâţii la plata cheltuielilor de judecată către reclamantul Sindicat, în cuantum de 2975 de lei. Executorie. Cu recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Timiş. Pronunţată azi, 10.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”.


UPDATE: Primarul Dominic Fritz a oferit o declarație legată de suspendarea acestui concurs. Edilul atacă sindicatul, pe care îl acuză că dorește să blocheze activitatea instituției. Mai mult, Fritz spune că nu dă înapoi și dorește să continue „reforma”.

“Așteptăm motivarea deciziei instanței și, cu siguranțã, o vom ataca. Avem obligația de a asigura continuitatea funcționării primăriei, nu în ultimul rând având în vedere că aproximativ 40 de posturi au fost vacantate în ultima jumătate de an. Contestarea acestui concurs este o dovadă clară a faptului că sindicatul dorește blocarea activității Primăriei Municipiului Timișoara, în detrimentul colegilor care încearcă să miște lucruri pentru timișoreni. Concursul a fost organizat cu acordul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Este foarte clar că trebuie să continuãm reforma pe care am început-o, chiar cu riscul de a deranja în continuare anumite interese. Încrengături care mulți ani au transformat aceastã administrație într-un sistem toxic, unde concursurile se dădeau de formã pentru a fi angajate diverse pile și relații. Toate aceste lucruri sunt, însă, pe masa organelor de anchetă, iar timpul va arăta cine are dreptate”, a transmis primarul Dominic Fritz.

UPDATE 2: Președintele sindicatului îi dă replică lui Fritz. „Sindicatul nu se opune reformării primăriei, dar urmărește respectarea legii. Până acum, s-a dovedit că doleanțele noastre au fost justificate, obținând câștig de cauza în toate procedurile judecătorești pe care le-am inițiat”, transmite Tiberiu Negrei.

Acesta face referire, bine-înțeles, la procesele câștigate de sindicat împotriva noii organigrame. După cum a cerut sindicatul, organigrama propusă de administrația Fritz a fost suspendată, pe motiv că există îndoieli în privința legalității acesteia. Atât Tribunalul Timiș, în primă instanță, cât și Curtea de Apel Timișoara, la recursul primăriei, au decis ca organigrama să rămână suspendată până la o decizie „pe fond”. Această decizie ar putea fi luată la începutul lunii februarie, când este primul termen în procesul privind anularea, intentat de asemenea de sindicat.

Comentarii

comentarii