Acasă Actualitate Condamnări cu suspendare pentru cei șase inculpați din dosarul ”porții ucigașe”. Viața...

Condamnări cu suspendare pentru cei șase inculpați din dosarul ”porții ucigașe”. Viața unui tânăr student ”evaluată” la trei ani cu suspendare

DISTRIBUIȚI

La șase ani și o zi de la furtuna din 17 septembrie 2017, de la Timișoara, când poarta de intrare în oraș de pe Calea Lugojului s-a prăbușit ucigându-l pe Vlad Baici, un student la medicină, în vârstă de 24 de ani, judecătorii au anunțat primele condamnări.

Șase inculpați, cinci persoane fizice și una juridică, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Un al șaptelea inculpat a fost trimis în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Judecătoria Timișoara a admis în ședința din 18 septembrie 2023 acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP) și a dat prima soluție în acest dosar.

”În temeiul art. 485 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, încheiat între Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara şi inculpaţii S.C. Stareto S.R.L., prin reprezentant Ostoin Radosna; Ostoin Liubomir; Ciobanu Valentin; Cărăbaș Cristian Gabriel; Buzărnescu Gheorghe și Cacuci Nicolae”.

Cei cinci inculpați: Ostoin Liubomir, Ciobanu Valentin, Cărăbaș Cristian Gabriel, Buzărnescu Gheorghe și Cacuci Nicolae au fost condamnați la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă. Judecătorii au dispun însă suspendarea executării pedepsei de 3 ani închisoare pe un termen de supraveghere de 3 ani, care începe să curgă de la data rămânerii definitive a hotărârii de admitere a acordului de recunoaștere a vinovăției.

Inculpatului obligaţia de a presta muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Timiș sau Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timișoara.

De asemenea, judecătorii au condamnat persoană juridica S.C. STARETO S.R.L. la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 80.000 lei (200 zile amendă X 400 lei/zi) pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, cu posibilitatea solicitării eşalonării amenzii penale pe cel mult 2 ani, în rate lunare.

Instanța a luat act că moștenitorul defunctului Baiciu Vlad, Baici Ionel Gabriel, nu s-a constituit parte civilă și a obligat pe fiecare inculpat în parte la plata sumei de 4.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de 4.000 lei aferentă urmăririi penale.

Ancheta penală din acest dosar a scos la iveală că în renovarea porții nu a fost respectată procedura legală.

O expertiză realizată de expertul tehnic Victor-Radu Marinov, a arătat că prăbuşirea porţii s-a produs ca efect cumulat al mai multor factori – problemele proiectul iniţial legate de dimensionarea stâlpilor şi fundaţiei în raport cu direcţia vântului, majorarea ariilor expuse la vânt în urma lucrărilor de reabilitare din 2015 şi vântul extrem de puternic, care a ieşit din standardele de calcul.

Cărăbaș Cristian Gabriel, Cacuci Nicolae și Buzărnescu Gheorghe sunt în continuare funcționari publici, angajați ai Primăriei Timișoara. Și compania STARETO S.R.L. continuă să aibă contracte cu instituția condusă de Dominic Fritz.

Comentarii

comentarii