Acasă Actualitate Conf. dr. Emilian Popovici, ISP Timişoara: „Părinţii să îşi imunizeze copiii împotriva...

Conf. dr. Emilian Popovici, ISP Timişoara: „Părinţii să îşi imunizeze copiii împotriva bolilor infecţioase”

DISTRIBUIȚI

Cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, părinţii din Timiş şi Timişoara sunt îndemnaţi să îşi imunizeze copiii împotriva bolilor infecţioase. „În colectivitate, copilul este mult mai expus la îmbolnăviri decât în familie. Sfatul meu este ca părinţii din Timiş să îşi vaccineze copiii împotriva bolilor infecţioase la fiecare campanie desfăşurată de Ministerul Sănătăţii. Vaccinarea capată o importanţă tot mai mare, fiindcă rezistenţa la antibiotice a infecţiilor este în creştere”, a declarat conf. univ. dr. Emilian Popovici, directorul Institutului de Sănătate Publică (ISP) Timişoara.

Societatea Română de Pediatrie (SRP) trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei bolilor infecţioase, extrem de contagioase şi răspândite la intrarea copiilor în colectivitate. De aceea pune o importanţă foarte mare imunizării prin vaccinare a copiilor, în sezonul de începere a şcolii şi grădiniţei. O boală extrem de contagioasă care nu poate fi prevenită prin vaccinurile acoperite de schema naţională de vaccinare este varicela. Numai în 2011, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% faţă de 2010.

„Imunizarea copiilor prin vaccinare, înainte de introducerea lor în colectivitate, este importantă și programul de vaccinare obligatoriu este construit în jurul bolilor cu grad mare de risc. Astfel, copilul care merge la grădiniţă trebuie să fi trecut printr-o serie de vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă, antipoliomielită, anti-haemophilus influenzae B la vârsta de un an. Pentru cei care merg la şcoală, vaccinarea la 6 ani urmăreşte imunizarea antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsivă şi antipoliomielită”, a informat SRP.

Semnalul de alarmă tras de SRP vine în contextul în care imunizarea prin vaccinare este aleasă de 21% dintre mame ca metodă de imunizare. Pe de altă parte, 20% dintre mame aleg nutriţia ca metodă de imunizare a copilului. Studiul SRP mai arată că aproape 70% dintre mame îşi protejează deja copiii prin vaccinare împotriva bolilor pentru care statul asigură vaccinuri gratuite. Vaccinarea împotriva varicelei este recomandată de către Societatea Română de Pediatrie, cu atât mai mult cu cât pentru prima dată în ultimii 4 ani, numărul de cazuri noi de varicelă a crescut cu 44% în 2011 faţă de 2010.

Comentarii

comentarii