Acasă Economic Conf. dr. Marinel Horablaga: ”SCDA Lovrin trebuie să fie la mijloc între...

Conf. dr. Marinel Horablaga: ”SCDA Lovrin trebuie să fie la mijloc între fermier și firmele de inputuri”

DISTRIBUIȚI

Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, condusă de conf. univ. dr. Marinel Horablaga, a organizat Ziua porumbului și a florii soarelui, miercuri 24 iulie, în câmpurile experimentale ale stațiunii, în colaborare cu Academia de Științe Agricole și Silvice și cu alte 16 companii partenere.

La eveniment au participat fermieri din Timiș și din Arad.

”Noi am avut o întâlnire cu partenerii și le-am cerut sfaturi și păreri și cum ar vrea ei să punem la punct această manifestare. Astfel, am ajuns să o facem acolo în câmp și s-a și potrivit foarte bine un astfel de format.

Fermierii nu puteau să vină toți odată, fiindcă se aflau la recoltat. Fiecare a venit cum a reușit să își finalizeze treburile.

Să îi aduci pe toți la ora 10.00, să îi încolonezi și să îi duci pe lotul experimental să le explici era mai dificil în acest context.

Am vrut ca perioada de vizitare să fie cât mai deschisă, de aceea am pus programul de la 10.00 la 16.00. Astfel, a fost o mai mare vizualizare a hibrizilor.

Nu puteam să facem o zi pentru porumb și alta pentru floarea soarelui. De aceea le-am contopit. Puteam să punem ziua porumbului în septembrie, dar pentru floarea soarelui acum era momentul”, a spus conf. univ. dr. Marinel Horablaga.

În câmp SCDA Lovrin a avut doi hibrizi de porumb mai vechi consacrați Andreea și Lovrin 400 și alții și alții trei noi. Trebuie să amintim că stațiunea are 10 linii în testare, create de Titus Suba, șeful Laboratorului de ameliorare a porumbului.

Două linii de porumb pentru furaj și opt linii de porumb zaharat.  Într-un an-doi va fi dat spre omologare la ISTIS un hibrid de porumb zaharat.

”Hibridul Andreea este singurul care în condițiile climatice de anul acesta și-a păstrat talia așa cum a primit descrierea de la ISTIS.

Cum a avut ploaie și clădire s-a dus cu repeziciune în sus. A avut mâncare, a avut căldură și ploaie și a crescut.

Trebuie să spunem că SCDA Lovrin trebuie să fie la mijloc între fermier și firmele de inputuri și să ne menținem și linia noastră ca instituție publică de a asigura oricând o siguranță alimentară pentru țară.

Ideea a fost să chemăm firmele partenere cu hibrizi și cu tehnologii, să le aplice aici la SCDA Lovrin. Fermierii să vină să vadă și să se informeze despre ce e vorba”, a mai spus conf. Horablaga.

Comentarii

comentarii