Acasă Cultura Conferințele de la Timișoara – „Știință și Credință: Pascal & Eliade”.

Conferințele de la Timișoara – „Știință și Credință: Pascal & Eliade”.

DISTRIBUIȚI

Clubul Marile Cărți, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș și Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, a continuat seria Conferințelor de la Timișoara, și a organizat, joi seara, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, un nou eveniment cultural de excepție intitulat „Știință și Credință: Pascal & Eliade”.

Dezbaterea a fost moderată de conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan și i-a avut drept protagoniști pe filozoful și scriitorul Horia-Roman Patapievici și pe părintele Wilhelm Dancă. Pornind de la  Pascal, „geniul înspăimântător”, după cum îl numea Chateaubriand, pe cel care „a azvârlit pe hârtie gândurile care țin atât de Dumnezeu, cât și de om” și ajungând la Mircea Eliade, „savantul simbolurilor”, invitații au abordat relația știință–credință. Raport care poate include atât controversa, cât și concilierea. Dezbaterea a avut loc în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș.

În 14 octombrie 2022, Clubul Marilor Cărți, Consiliul Județean Timiș și BJT au dat startul Conferințelor de la Timișoara prin care se dorește a fi un mesaj de susținere a proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană și prin care să se facă o pledoarie serioasă pentru lectură. Conferințele  abordează un concept nou și anume acela de „Stand-up Culture” prin care se  oferă publicului o experiență memorabilă deoarece organizatorii își propun să îmbină prelegerile invitaților cu muzica și cu pictura. Prima conferință din 14 octombrie s-a desfășurat tot la  Consiliului Județean Timiș și a avut ca temă Ispitele puterii de la Iulius Cezar la Marc Aureliu. Invitați au fost scriitorul și filozoful Mihail Neamțu, prof. univ. dr. Adrian Papahagi și conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan. “Întotdeauna încearcă să cunoşti caracterul acelora a căror aprobare vrei să o câştigi şi natura principiilor care îi călăuzesc. Uită-te la sursa opiniilor şi motivelor lor şi atunci nu vei acuza niciuna din neplăcerile involuntare sau vei simţi nevoia aprobării lor”,  spunea cândva împăratul filosof Marc Aureliu. Alături de speakeri de top precum Adrian Papahagi, Mihail Neamțu și Claudiu T. Arieșan, conferința de la Timisoara, “Ispitele puterii, de la Iulius Cezar, la Marc Aureliu” a reprezentat un moment de înălțare a sufletelor însetate de bine, adevăr și frumos. Și următoarele evenimente se anunță a fi la înălțime!

Comentarii

comentarii