Acasă Actualitate Conferințele UVT. Horia-Roman Patapievici susține prelegerea Geniul Europei la Universitatea de Vest

Conferințele UVT. Horia-Roman Patapievici susține prelegerea Geniul Europei la Universitatea de Vest

DISTRIBUIȚI

Luni, 8 aprilie 2019, la ora 18, în Aula Magna a UVT a Universității de Vest din Timișoara, va avea loc prelegerea „Geniul Europei” pe care scriitorul Horia-Roman Patapievici o va susţine în cadrul seriei „Conferințele UVT”.

Moderatorul prelegerii va fi scriitorul şi profesorul universitar Mircea Mihăieş.

Scriitor, fizician, filosof și eseist român, Horia-Roman Patapievici a absolvit Facultatea de Fizică a Universității din București, în 1981, obținând ulterior masteratul cu un studiu despre lasere.

Debutul său ca eseist a avut loc în 1992, în Revista Contrapunct, iar de atunci a avut contribuții diferite, inclusiv editoriale, în Revista 22 (1993-2003), Dilema (2004-2005), Orizont, Vatra, Secolul 20, ID-ul (din 2005) și Evenimentul Zilei (din 2006).

Preşedinte al Institutului Cultural Român în perioada 2005–2012, acesta a susţinut cursuri de istoria ştiinţei şi de istoria ideilor la Universitatea Bucureşti, fiind, de asemenea, și cercetător privat în istoria ideilor.

Horia-Roman Patapievici a fost producător TV a două spectacole pentru TVR Cultural: „Idei în libertate” (2002-2005) (pentru care a primit Premiul Consiliului Național al Audiovizualului, CNA, pentru cea mai bună emisiune culturală a anului 2003; Marele Premiu al Asociației profesioniștilor de televiziune, APTR, 2004) și „Înapoi la argument” (2006).

În 17 martie 2012, Horia-Roman Patapievici a devenit membru de onoare al comunității UVT, în urma acordării titlului de Doctor Honoris Causa Beneficiorum Publicorum.

Totodată, este membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru fondator al Grupului de cercetare Fundamentele Modernității Europene și al Societăţii Academice Române, precum și membru de onoare al Institutului Ludwig von Mises – România.

Prezența lui Horia-Roman Patapievici în spațiul public românesc de după 1989 a stârnit uimire, curiozitate, admirație – și numeroase polemici. În timp ce pentru unii scrierile lui H.-R. Patapievici au cel mai adesea aerul unor sentințe, pentru alții scrierile lui H.-R. Patapievici au fost și rămân repere ale gândirii democratice romanești, analize percutante și riguroase ale patologiilor comuniste și post-comuniste –a informat UVT.

 

Comentarii

comentarii