Al 18-lea Congres Român de Flebologie se va desfășura, în perioada 9-11 mai 2024, în Sala Diamond Ballroom a Hotelului Best Western Plus Lido Timișoara.
Evenimentul coincide cu aniversarea a 50 de ani de existență a Societății Române de Flebologie, înființată la data de 24 aprilie 1974 de către academician PIUS BRÎNZEU.
Având ca scop promovarea diagnosticului și tratamentului afecțiunilor venoase ale membrelor inferioare, membrii societății au continuat activitatea fondatorilor în anii ce au urmat, în principal prin activitatea echipei din Clinica 1 Chirurgie a Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din Timișoara.
Studiile realizate au fost prezentate la congrese și publicate în cursuri pentru studenți, cărți și reviste din țară și din străinătate. Pacienții au beneficiat de experiența echipei chirurgicale coordonată după retragerea academicianului Pius Brînzeu, de prof. Ignat Petru, apoi de prof. Marius Teodorescu și în prezent de prof. Olariu Sorin.
Prin Centrul de cercetare în Flebologie al UMFVBT s-au obținut rezultate remarcabile, iar prin proiectul ERASMUS a fost coordonat și finalizat, în 2018, un proiect cu 5 parteneri europeni privind curricula in Flebologie.
Începând din anul 1988, când a avut loc, la Timișoara, primul Simpozion Român de Flebologie, tradiția a continuat cu aceste evenimente științifice la doi ani, apoi anual, până în prezent, reunind specialiști recunoscuți din țară și din străinătate, în domeniul afecțiunilor veno-limfatice.
Al 18-lea Congres Român de Flebologie va reuni și medici specialiști cardiologi și obstetricieni, care vor asigura o abordare interdisciplinară a conferinței, prin noutățile cu privire la tromboza venoasa, tratamentul anticoagulant și varicele în sarcină.
Cele mai noi progrese ale cercetării științifice vor fi puse la dispoziția medicilor practicieni, într-o manieră modernă, ușor de abordat și de aprofundat. Neglijarea afecțiunilor venoase de către factorii decizionali ai sistemului public de sănătate rezidă și din faptul că nu există nici la ora actuală specialiști dedicați doar afecțiunilor venoase, deși numeroase demersuri s-au făcut în acest sens de-a lungul anilor, începând cu echipa formată de ”părintele Flebologiei din Romania” așa cum era considerat Academicianul Pius Brînzeu.