Acasă Actualitate Consfătuirile județene ale profesorilor de religie din Timiș. Mesajul ÎPSS Ioan

Consfătuirile județene ale profesorilor de religie din Timiș. Mesajul ÎPSS Ioan

DISTRIBUIȚI

Inspectoratul Școlar Județean Timiș a organizat webinarul Consfătuirile județene ale profesorilor de religie din județul Timiș, în vederea organizării activităților specifice disciplinei Religie.

Activitatea s-a desfășurat în sistem online pe platforma Microsoft Teams și au participat 150 profesori de religie din județul Timiș.

ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, și-a transmis binecuvântarea sa tuturor profesorilor de religie din cadrul eparhiei, manifestându-și interesul deosebit pentru calitatea actului didactic la ora de religie ortodoxă și asigurându-i, în același timp, pe elevi și părinții acestora de toată dragostea și rugăciunea înaltpreasfinției sale, pentru trecerea cu bine peste toate dificultățile create de pandemie.

Înaltpreasfinția sa își dorește o intensificare a colaborării dintre școală și biserică, cerând în acest sens o colaborare a mediului teologic universitar din Timișoara, printr-un dialog creativ paideic, cu mediul preuniversitar, în vederea sprijinirii profesorului de religie la clasă.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul “Calendarului Consfătuirilor cadrelor didactice din județul Timiș”, aprobat de domnul inspector școlar general, prof. Marin Popescu.

La această activitate a fost invitat părintele dr.  Nichifor Tănase, consilier pentru învățământ în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Timișoarei și un reprezentat al Casei Corpului Didactic Timiș, profesor metodist Călin Diaconescu.

Temele în dezbatere:

Prezentarea ofertei de formare a Casei Corpului Didactic Timiș pentru disciplina Religie, printr-un curs de formare avizat de Ministerul Educației și Cercetării;

Dezvoltarea parteneriatelor  în colaborare cu Biserica din comunitate;

Reorganizarea activităților în cadrul Proiectului “Cercul de lecturi religioase” (nivel primar și gimnazial);

Prezentarea Platformei de comunicare a profesorilor de Religie, dar și a platformelor inițiate la nivel național pentru predarea online;

Reorganizarea Cercurilor pedagogice;

Prezentarea activităților metodico-științifice;

Organizarea inspecțiilor în vederea obținerii gradelor didactice;

Prezentarea activităților derulate în cadrul cursului CRED – “Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațioanl Capital Uman 2014-2020

Continuarea activităților inițiate în cadrul cursurilor de formarea organizate în parteneriat cu Societatea Biblică Interconfesională România: ” Explorare în lumea Bibliei” și “Vindecarea traumei “;

În cadrul activității, părintele consilier dr. Nichifor Tănase a prezentat importanța dezvoltării parteneriatelor educaționale și derularea conscursului catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, în cadrul  activităților specifice anului omagial 2021.

Totodată, a inițiat workshopul „Inteligența credinței și vocația autentică a creștinului”, adresat tuturor profesorilor de religie care predau la clasele de nivel liceal, realizată în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea de Vest Timișoara.

Doamna inspector școlar pentru disciplina religie, prof. Daniela Liliana Buzatu,  a prezentat propunerile privind  reorganizarea activităților din cadrul “Cercului de lecturi religioase”, exemple de bună practică și materiale didactice specifice acestui proiect, derulat în școlile din județul Timiș – nivel primar și gimnazial.

Profesorii de religie au prezentat exemple de bună practică derulate la nivelul unităților de învățământ privind modalitatea de predare online.

A fost prezentată platforma de comunicare a profesorilor de Religie din județul Timiș, prin realizarea unui DRIVE COMUN, în cadrul căruia sunt prezentate exemple de bună practică, elemente de legislație specifică disciplinei, activități derulate în cadrul parteneriatelor educaționale, ghiduri și scrisori metodice.

Un număr de 35 profesori de religie s-au înscris și au participat la cursurile din cadrul Proiectului de formare continuă, acreditat de M.E.C. – 120 ore, 30 credite profesionale transferabile CRED – “Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” – Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Au fost reorganizate Cercurile Pedagogice ale disciplinei Religie și au fost prezentate propunerile activităților metodico-științifice în cadrul acestor cercuri pedagogice:

Cercul Pedagogic I Timișoara – nivel gimnazial;

Cercul Pedagogic II Timișoara – nivel gimnazial;

Cercul Pedagogic III Timișoara – nivel gimnazial;

Cercul Pedagogic IV Timișoara – nivel liceal;

Cercul Pedagogic V – Lugoj, Făget, Buziaș;

Cercul Pedagogic VI – Sânnicolau Mare;

Cercul Pedagogic VII – Deta.

 

Comentarii

comentarii