Acasă Eveniment Consilierii judeţeni au aprobat traseul gazoductului Nabucco

Consilierii judeţeni au aprobat traseul gazoductului Nabucco

430
DISTRIBUIȚI

Deşi era secret…
Proiectul Nabucco a aprins puţin spiritele în plenul Consiliului Judeţean Timiş. Nu le-a inflamat foarte tare, totuşi, au fost mai multe discuţii decât de obicei. Mai precis este vorba de încheierea unui protocol între Consiliul Judeţean Timiş şi Nabucco Gas Pipeline România, pentru trecerea conductei de gaz prin judeţul Timiş. România şi-a asumat obligaţia de a sprijini proiectul Nabucco, dar societatea respectivă doreşte semnarea unui protocol cu fiecare consiliu judeţean al judeţelor prin care va trece această conductă.

Dacă Mehedinţiul sau Caraş-Severinul ori alte judeţe au aprobat acest proiect, acum a venit rândul Timişului. Problema e că multe dintre informaţiile referitoare la acest ptoiect sunt confidenţiale…
Culoarul…
Consilierii judeţeni au întrebat executivul CJ Timiş care e scopul acestui protocol? “Conducta Nabucco ar urma să treacă şi pe teritoriul judeţului Timiş – este o chestiune de interes naţional, la nivelul României. Interesul României, la ora actuală, este de a avea o astfel de conductă ca sursă alternativă pentru gaz. Cu reprezentanţii Nabucco au fost mai multe întâlniri. Această colaborare care ni s-a propus este susţinerea acestui proiect care va trece în condiţiile în care noi dăm accept prin judeţul Timiş”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL). “Ce competenţe are CJ Timiş în a aproba sau nu un proiect de interes naţional?”, a întrebat consilierul judeţean PNL Viorel Coifan. “Are obligaţia să emită un aviz pentru proiectul respectiv. La ora actuală, traseul este secretizat. În ideea în care noi semnăm protocolul, vom şti culoarul, care este secret. În acest protocol se doreşte o colaborare clară între cele două părţi”, a spus Ostaficiuc.
“Nu-mi convine ca în anul 2011 să am un proiect de hotărâre în care noi nu putem discuta nimic”
Cei de la Nabucco au avizare naţională. Însă pentru a şti foarte clar traseul, vor un protocol foarte clar cu CJ Timiş. Prin urmare, CJ Timiş trebuie să solicite un aviz pentru construcţie. Aşa cum au făcut şi alte judeţe. “Având în vedere prerogativele pe care instituţia dvs. le are cu privire la emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, precum şi necesitatea de a proteja culoarul conductei Nabucco pentru care s-a emis certificatul de urbanism nr. 587 din 15.07.2010, vă supunem atenţiei intenţia de încheiere a unui protocol de colaborare între Compania Nabucco Gas Pipeline Romania SRL şi Instituţia pe care o reprezentaţi”, scrie în adresa trimisă Consiliului Judeţean Timiş de către Nabucco. “Nu-mi convine ca în anul 2011 să am un proiect de hotărâre în care noi nu putem discuta nimic. Dacă trebuoie doar să-l aprobăm nu ştiu de ce mai venim”, a spus consilierul judeţean PNŢCD Marius Cârceie. Proiectul a fost adoptat în final, Marius Cârceie anunţând că se va abţine la vot. În depeşa trimisă Consiliului Judeţean Timiş Nabucco îşi exprimă disponibilitatea “de a prezenta în contextul unei întâlniri stabilite de comun acord detaliile privind considerentele elaborării prezentei propuneri în cazul, în care instituţia dumneavoastră doreşte lămuriri suplimentare”.

 

 

Comentarii

comentarii