Acasă Administraţie Consilierii județeni ai PSD și președintele CJT s-au duelat pe tema trenului...

Consilierii județeni ai PSD și președintele CJT s-au duelat pe tema trenului cu hidrogen dintre Reșița și Timișoara

712
DISTRIBUIȚI

Președintele CJ Timiș, Alin Nica, pe de o parte, respectiv consilierii județeni Dan Idolu și Călin Dobra, s-au împuns minute bune în cadrul ședinței extraordinare a aleșilor județeni pe tema trenului cu hidrogen și a legăturii feroviare care se dorește a fi creată între Timișoara și Reșița. Opoziția a cerut date concrete despre ce s-a făcut, dacă tot se acordă bani publici. Existența sau nu a unui acord din partea CFR Infrastructură a ridicat la maxim tensiunea.

Ordinea de zi a plenului extraordinar a Consiliului Județean Timiș promitea o ședință extrem de liniștită. Până la urmă s-a dovedit a fi una extrem de plină de dispute. Pe primul punct al ordinii de zi a fost trecut un proiect de hotărâre pentru semnarea unui act adițional la acordul care prevede reabilitarea căii ferate Reșița – Timișoara, cu celebrele trenuri alimentate cu hidrogen, iar dezbaterea i-a pus față în față pe Alin Nica, președintele CJT, respectiv Daniel Idolu, consilier PSD, și, ulterior, Călin Dobra, tot reprezentant al PSD.

Daniel Idolu a cerut prezentarea unor lucruri concrete care ar justifica alocarea de bani publici pentru acest proiect. El a cerut informații clare legate de proiect, ce s-a făcut efectiv pentru acesta și care ar fi motivul urgenței.

”Chestiunea de urgență e evidentă pentru că PNRR impune ca proiectele finanțate să fie mature. Să aibă Studiu de Fezabilitate și procedurile de achiziție demarate până la 31decembrie 22. Orice minut, orice oră este esențială. Faptul că deja avem două acte adiționale arată că s-a lucrat și că acel acord poate fi perfecționat. În prezent se lucrează la documentația pentru licitație pentru achizițiile de servicii de proiectare, studiu de prefezabilitate și fezabilitate, respectiv pentru proiectul tehnic. Aceste chestiuni au fost condiționate și de aprobarea în consiliul de administrație al CFR Infrastructură,  a posibilității de a ne implica în org acestui proiect. Ei sunt titularii proprietarii acestei infrastructuri. Am primit și acordul consiliului de administrație fără de care nu puteam demara. Suntem pe drumul cel bun, toți cei patru parteneri suntem de acord să mergem înainte. Va fi cel mai mare proiect de infrastructură din zonă, după autostrada A1”, a declarat Alin Nica.

Exact acel acord din partea CFR Infrastructură a fost motivul disputei, cei de la PSD au cerut insistent ca acesta să fie efectiv prezentat, să se dovedească faptul că chiar există, ceea ce nu s-a întâmplat. Nica nu l-a prezentat ci cu ironie fină i-a sugerat lui Daniel Idolu să se alăture echipei executive, să ajute la activitatea acesteia și atunci va fi mai informat.

”Se pare că faceți o confuzie. Una e forul deliberativ, care trebuie să se pronunțe asupra chestiunilor generale, alta este atribuția aparatului executiv, care este condus de președintele cjt, care trebuie să se ocupe de toate detaliile. Dacă doriți să dați un ajutor aparatului executiv, să dați o mână de ajutor, vă propun pe dumneavoastră direct, să participați de două trei ori pe săptămână în această comisie și atunci veți fi mult mai bine informat, dacă aveți această aplecare”, a mai spus Nica.

Ceva informații, e drept, vagi, au fost furnizate de administratorul public Marian Vasile. El a vorbit de o echipă de opt persoane care s-a întâlnit săptămânal, în spatele discuțiilor oficiale și care ar fi căutat soluții juridice și formate de documente.

”A existat o muncă asiduă în spatele tuturor discuțiilor. A trebuit să aliniem mai mulți parteneri, care sunt locali și de la București. Acel grup de lucru, cu opt persoane, a lucrat, cu întâlniri săptămânale. Am studiat împreună diverse spețe și cazuri la nivel național, toate aceste aspecte, legate de ANAP, au fost sintetizate, a fost creată o documentație bună de atribuire”, a spus Vasile.

Fostul ocupant al scaunului de șef al județului, Călin Dobra, nu s-a lăsat, a cerut insistent în continuare prezentarea acelui acord, ceea ce nu a fost prea pe placul lui Nica, el insistând că acel acord nu este legat de subiectul zilei și că oricum va fi necesar în altă etapă. Până la urmă, el i-a sugerat înaintașului său să facă o cerere oficială pentru a primi acel acord.

Concluzia lui Dobra a fost una clară: ”Deci e clar, nu îl aveți”.

Comentarii

comentarii