Acasă Administraţie Consilierii locali PNL Timișoara cer guvernului ajutorarea firmelor afectate de carantina din...

Consilierii locali PNL Timișoara cer guvernului ajutorarea firmelor afectate de carantina din Timișoara. „Forța majoră”, motiv de „dispute politice”

DISTRIBUIȚI

În ședința Consiliului Local Timișoara din 16 martie, grupul de consilieri locali ai PNL a informat urmează să trimită guvernului un set de măsuri propuse pentru ajutorarea firmelor din Timișoara afectate de impunerea carantinei zonale. În aceeași ședință, liberalii au avut și mici contre directe cu omologii de la USR PLUS, în care au fost implicați indirect și Radu Țoancă, PSD, și Roxana Iliescu, PRO România, după ce un antreprenor a cerut renegocierea unui contract de închiriere, în baza clauzei de forță majoră.

După ce Flavius Cioca, directorul DSP Timiș, invitat în cadrul ședinței de primarul Dominic Fritz, a răspuns întrebărilor privind carantina și, ulterior, impactul economic al acesteia în Timișoara, consilierul local liberal Raul Ambruș a luat cuvântul: „Dacă tot am început cu subiectul COVID, aș vrea să fac și eu o informare: grupul de consilieri locali ai Partidului Național Liberal va iniția un demers către Guvernul României privind adoptarea unor facilități fiscale suplimentare pentru a ajuta operatorii economici afectați de carantinarea Timișoarei”.

Printre aceste măsuri, se regăsesc: scutirea de la plata unor impozite specifice, derogări de la termenele de plată menționate în legislația fiscală, modificarea modului de calcul al dobânzilor și penalităților, modificarea unor termene de prescripție și executări silite și a modului de rambursare a TVA-ului.

Ulterior, la punctul 23 al ordinii de zi, „Adresa nr.SC2021 – 5738/03.03.2021 a Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse I Est privind solicitarea Del Corso Family SRL, prin care invocă   activarea clauzei de forță majoră și negocierea  sumei  de la plata căreia  ar trebui să fie exonerată societatea”, deși, în principiu, consilierii locali trebuiau doar să ia la cunoștință această adresă, au fost pornite discuții în contradictoriu între liberali și „usereplusiști”, pe tema mai generale privind ajutorarea firmelor din HoReCa afectate de restricții. În paralel, au intervenit, pe subiectul propriu-zis, Radu Țoancă, PSD, Roxana Iliescu, PRO România, și viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

În legătură cu clauza de forță majoră menționată, mai bine spus cu neaprobarea acesteia după luni bune de când antreprenorul Dan Dinu face presiuni, Țoancă a presupus că este o vorba despre „lipsă de curaj în asumarea răspunderii” și că „etajul 1 și etajul 2 din primărie (executivul și compartimentul juridic – n.r.) își tot pasează responsabilitatea”. A intervenit, însă, Roxana Iliescu, de altfel avocată, precizând că din dosarul depus de omul afaceri lipsește tocmai documentul emis de Camera de Comerț, cel care atestă „forța majoră”, aceasta fiind entitatea cu astfel de atribuții, nu Consiliul Local. Cosmin Tabără, tot avocat, a confirmat acest lucru. Țoancă a revenit, a prezentat documentul în cauză, însă acesta a fost eliberat de abia pe 12 martie, la nouă zile de la adresa în cauză, deci nu a putut fi considerat relevant pentru punctul respectiv în acel moment.

Totuși, după aceste discuții, subiectul s-a generalizat: Țoancă a cerut măsuri concrete din partea executivului pentru ajutoarea celor din HoReCa, iar Tabără a promis că va fi alcătuită o echipă de lucru care să vină cu un proiect în acest sens. S-a implicat și Simion Moșiu, PNL, care, de asemenea, a spus că situația operatorilor economici este vizibil afectată de restricții. Ana Munteanu, USR PLUS, a intervenit cerând măsuri luate rațional și amintind că mulți dintre agenții economici din domeniu au trecut la livrări și nu ar fi corect față de aceștia să fie ajutați doar cei care, din cauza managementului defectuos, au decis direct să-și închidă afacerile. Contrele dintre cei doi au continuat, Moșiu a reclamat rele intenții din partea celor de la USR PLUS care nu ar vrea să recunoască realitatea. Aceștia, la rândul lor, au ținut să clarifice că își doresc la fel de mult să ajute mediul de afaceri.

A mai intervenit încă o dată Țoancă pentru a reclama faptul că discuțiile iar se rezumă la contre „de circ” între partidele care formează alianța de guvernare. Situația a fost până la urmă calmată de Tabără: în particular, în cazul adresei primite, se va reveni cu o decizie după depunerea documentului lipsă, iar la general se va căuta realizarea unui HCL care să îi mulțumească pe toți cei afectați.

Comentarii

comentarii