Acasă Actualitate Consiliul Eparhial analizează „megaţeapa” de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Consiliul Eparhial analizează „megaţeapa” de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

418
DISTRIBUIȚI

Devize fictive la cel mai înalt nivel, în Mitropolia Banatului…
Un document scandalos trebuia să ajungă pe masa mitropolitului Banatului, Nicolae Corneanu, chiar înaintea sărbătorilor de Paşti. Sesizarea este o dezvăluire unică a unui preot timişorean, care susţine că a fost obligat să semneze un deviz fictiv de lucrări. Omul care a făcut presiuni asupra sa este chiar consilierul economic al Arhipeiscopiei Timişoarei, preotul Valentin Boancheş. Devizul fusese încheiat cu firma timişoreană S.C. TIRCONS S.A, firmă ce a mai avut contracte cu Mitropolia Banatului, de-a lungul timpului. De această dată nu a existat nicio licitaţie, iar lucrările urmau să fie făcute doar pe hârtie… Detalii despre incredibilul caz nu au mai ajuns la mitropolitul Corneanu. Totuşi, Consiliul Eparhial va analiza, joi, această sesizare. 

Peste 80.000 de lei pentru reparaţii fictive

Iulian Cosma, preotul paroh de la Biserica „Sf. Ilie” din Faric, recunoaşte că a fost obligat sub presiune să semneze un deviz fals, împotriva necesităţilor urgente ale parohiei. Suma pe care urmau să aibă loc lucrările fictive era de 82.240 de lei şi prevedea reparaţii la acoperiş şi exteriorul biserici. Deşi devizul a fost semnat în 10 decembrie 2010, lucrările erau programate în acelaşi an… Ca fapt divers, doar pentru montat-demontat schele, firma S.C. TIRCONS S.A primea 14.000 de lei. Reparaţiile fictive nu erau deloc necesare, iar consiliul parohial al biserici din Fabric a decis să investească banii veniţi de la Secretariatul de Stat pentru Culte la repararea unei clădiri anexe a bisericii. Este vorba despre o fostă şcoală, din spatele lăcaşului de cult, ajunsă într-o stare avansată de degradare. „Părintele consilier Valentin Boancheş m-a obligat să semnez un deviz fictiv de lucări împotriva necesităţilor uregente ale parohiei. Vă rugăm să ne acordaţi înalta binecuvîntare şi să efectuăm lucrările pe care credincioşii le socotesc oportune şi a anula actul întocmit sub presiunea consilierului economic”, se arată în documentul trimis de părintele Iulian Cosma către mitropolitul Banatului, Nicoale Corneanu.

Iulian Cosma: „Tot ce am scris în acea hârtie este adevărat”

Pilonul acestei afaceri ce a fost parafată pe 10 decembrie 2010, Valentin Boancheş, consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei, nu a dorit să comenteze faptul că numele său apare într-un scandal cu devize false. „Avem purtător de cuvânt la Mitropolie, ce vă poate da toate detaliile. Este hotărârea Consiliului Eparhial ca toate declaraţiile să le facă doar purtătorul de cuvânt”, s-a limitat a răspunde la gravele acuzaţii preotul Valentin Boancheş, consilierul economic al Arhiepiscopiei Timişoarei. „Tot ce am scris în acea hârtie adresată Prea Înaltului este adevărată. Asta a fost realitatea, s-au primit bani de la Secretariatul de Stat pentru Culte şi nu puteam să începem lucrările fără deviz”, ne-a spus părintele Iulian Cosma. El a promis că va accepta o discuţie cu toate cărţile pe faţă, imediat după Paşti. Din păcate, părintele Cosma nu a mai putut fi găsit după sărbători.

Nicoale Corneanu: „Nu mi se pare normal ca la noi să se întâmple aşa ceva”

„Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, suţine că problema devizului fals semnat la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric va fi analizată joi, în şedinţa Consiliului Eparhial. „Nu pot face declaraţii despre acest subiect decât mâine, după şedinţa Consiliului Eparhial, unde se discută această treabă. Va veni o delegaţie din partea Consilului Parohial din Fabric şi se vor dezbate topate aceste probleme”, ne-a spus preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului. Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu nu a intrat în posesia denunţului părintelui Iulian Cosma. El a spus însă că se va interesa de caz „Nu cunosc această problemă, la mine nu a ajuns nimic. Mă voi interesa însă de acest caz. Nu mi se pare normal ca la noi să se întâmple aşa ceva”, ne-a spus Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. 

Ameninţat că va pierde toţi banii

Marţi seara a avut loc şedinţa Consiliului Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric. Popa Cosma şi-a recunsocut vina de a semna un deviz fals. Enoriaşii l-au înţeles. Măcar parţial. Fostul şef al Finanţelor din Timiş, Nicolae Ignea, membru în Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric”, spune lucrurilor pe nume în cazul devizului fals. „Întreg consiliul parohial a apercait că cei 50.000 de lei primiţi de la Secretariatul pentru Culte şi eventualele mici disponibilităţile să le folosim la demarea lucărilor la clădirea de pe strada Moise Nicoară. Părintele Cosma a fost somat sau chiar ameninţat că dacă nu semnează devizul se vor pierde banii. Lucurile nu stau aşa, chiar dacă la acea dată banii primiţi de la secertariatul de stat erau în conturile Arhiepiscopiei şi a nu ale parohiei noastre. Părintele a semnat devizul, dar acesta nu reflecta în niciun fel lucrările pe care noi aveam de gând să le facem”, ne-a spus Nicolae Ignea.

Comentarii

comentarii