Acasă Actualitate Consiliul Judeţean Timiş taie din sporurile angajaţilor

Consiliul Judeţean Timiş taie din sporurile angajaţilor

DISTRIBUIȚI

Legea salarizătii unitare a personalului plătit de la bugetul de stat urmează să se aplice şi în Timiş. De suferit vor avea şi angajaţii Consiliului Judeţean Timiş, cărora li se vor tăia unele sporuri, dacă acest lucru se va aproba în consiliul judeţean. Pe site-ul Consiliului Judeţean Timiş apare un proiect de hotărâre, prin care se propune revocarea Hotărârii Consiliului Judeţean Timiş nr. 123/2007 privind stabilirea drepturilor şi sporurilor speciale care pot face obiectul încheierii acordurilor/contractelor colective de muncă. Mai pe scurt, angajaţilor CJ Timiş li se vor tăia anumite sporuri. Prin Hotărârea C.J.T. nr. 123/2007 s-au stabilit o serie de drepturi şi sporuri speciale (spor de fidelitate, drept special pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă, drept special pentru sărbători şi drepturi ocazionale – pensionare, căsătorie, naştere, deces) care pot fi acordate prin acordurile/contractele colective de muncă pentru personalul din aparatul de specialitate al consiliului judeţean şi personalul din instituţiile şi serviciile publice de interes judeţean. La momentul adoptării hotărarii s-au avut în vedere, în principal, următoarele: inexistenţa unei legi unitare de salarizare a personalului bugetar, motiv pentru care s-au adoptat anual reglementări cu caracter salarial, care au diferit în ce priveşte acordarea drepturilor de personal; suspendarea acordării unor drepturi prevăzute în legi speciale ordinare ( ex: Legea privind Statutul funcţionarilor publici – suplimentul postului şi suplimentul treptei de salarizare); promovarea prin reglementările salariale anuale şi legile speciale a unor discriminări evidente şi nejustificate între diferite categorii de bugetari şi chiar în interiorul aceloraşi autorităţi şi instituţii publice; acordarea prin ordine ale miniştrilor sau acorduri/contracte colective de muncă, încheiate la nivelul autorităţilor locale din judeţe, a unor drepturi speciale, aspect care a condus la situaţia în care unele servicii deconcentrate ori autorităţi locale să beneficieze pentru personalul propriu de venituri salariale superioare personalului din aparatul de specialitate al consiliului judeţean; obţinerea prin hotărari judecătoreşti definitive şi irevocabile de către o parte din salariaţi a unor drepturi, în timp ce alţi salariaţi nu au reuşit obţinerea acestor drepturi, aspecte care au produs confuzie, nemulţumire şi demotivare, cu repercusiuni asupra climatului normal de muncă şi disciplină; negocierea prin contractele colective de muncă a acordării unor drepturi, pentru personalul instituţiilor de interes judeţean, fără acordul consiliului judeţean.

Aplicarea prevederilor Legii – cadru nr. 330/2009 urmează să se realizeze etapizat în perioada 2010 – 2015

“Toate aceste aspecte ne-au obligat să promovăm, după o analiză a reglementărilor salariale în vigoare, a practicii judecătoreşti în materie şi datelor comparative furnizate de alte autorităţi ale administraţiei publice judeţene şi locale, o serie de principii şi reguli unitare, valabile în întregul sistem al cheltuielilor de personal coordonat de Consiliul Judeţean   Timiş şi susţinut exclusiv din bugetul judeţului Timiş, concretizate în Hotărarea C.J.T. nr. 123/2007. Anomaliile, disfuncţionalităţile, discriminările evidente şi nejustificate existente în sistemul de salarizare, pe de o parte, şi obligativitatea respectării acordurilor încheiate cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, pe de altă parte, au impus apariţia Legii – cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Aplicarea prevederilor Legii – cadru nr. 330/2009 urmează să se realizeze etapizat în perioada 2010 – 2015, prin modificări succesive, stabilite annual, prin legi speciale. Din analizarea prevederilor legii rezultă cu obligativitate necesitatea respectării  următoarelor principii şi reguli: supremaţia legii, în sensul că drepturile de natură salarială se stabilesc numai prin norme juridice de forţa legii (art.3,lit. b); gestionarea sistemului de salarizare de către fiecare ordonator principal de credite, cu încadrarea în resursele financiare alocate anual prin bugetul de stat, respectiv bugetele locale (art.9 alin. 2); necesitatea respectării legii privind stabilirea salariilor şi acordarea celorlalte drepturi de personal, în caz contrar, persoanele vinovate fiind pasibile de tragerea la răspundere disciplinară, materială sau penală (art.40)”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

“Diminuare a veniturilor cu un impact deosebit asupra personalului”

“În aceste circumstanţe, cum drepturile şi sporurile speciale stabilite prin Hotărarea C.J.T. nr. 123/2007 nu sunt prevăzute în Legea nr. 330/2009, acordarea lor în continuare începand cu 1 ianuarie 2010 nu mai este posibilă legal. Ignorarea premeditată a dispoziţiilor legii atrage atât, repetăm, răspunderea persoanelor vinovate, începând cu ordonatorul principal de credite, cât şi, în final, răspunderea materială a personalului care a beneficiat de acordarea acestor drepturi. Revocarea drepturilor şi sporurilor speciale prevăzute de Hotărarea C.J.T. nr. 123/2007 şi aplicarea noilor prevederi legale în domeniul salarizării va conduce la o diminuare a veniturilor cu un impact deosebit asupra personalului, astfel încât se vor produce reacţii, în principal, din partea sindicatelor reprezentative organizate la nivelul  instituţiilor de interes judeţean”, se arată în raportul proiectului de hotărâre.

“E vorba de aplicarea legii”
Consilierii judeţeni vor avea în faţă acest proiect de hotărâre şi vor trebui să voteze într-un fel sau altul acest proiect de hotărâre. “E vorba de aplicarea legii. Ne pliem pe lege”, ”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc. Întrebat dacă aceste sporuri vor dispărea, Ostaficiuc a răspuns: “O parte din aceste sporuri”…

Comentarii

comentarii