Acasă Cultura Consiliul Județean Timiș – 30 de ani! Maraton de spectacole de 10...

Consiliul Județean Timiș – 30 de ani! Maraton de spectacole de 10 ore, în Jimbolia și Buziaș

DISTRIBUIȚI

Un adevărat maraton cultural, 10 ore de spectacole cu o participare record din 30 de localități a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, în Jimbolia și Buziaș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a sărbătorit, printr-un eveniment de anvergură în cadrul Festivalului-Concurs Lada cu Zestre, aniversarea Consiliului Județean Timiș.

CCAJ Timiș a participat la celebrarea a  30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Timiș printr-un  eveniment cultural major care a coagulat în jurul său toată mișcarea artistică tradițională din județul Timiș: Festivalul – Concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a.

Givanul bunicilor și străbunicilor curat și autentic, cântece și jocuri din Banatul de altădată, precum și gustul inconfundabil al mâncării gătite de bănățence ca odinioară, expoziții de artă populară bănățeană și multe alte elemente ale unui puzzle cultural local fascinant, toate acestea au putut fi regăsite în cele două zile de festival în care s-a celebrat frumusețea artei și culturii tradiționale bănățene.

Festivalul – concurs Lada cu Zestre, ediția a XV-a a continuat, la sfârșitul săptămânii cu încă două spectacole,  mai întâi la Jimbolia, sâmbătă, 9 aprilie 2022 , de la ora 14, apoi la Buziaș, 10 aprilie,  de la ora 12, o ediție cu participare –record!

Treizeci de localități din județul Timiș au participat la două spectacole de câte  5 ore fiecare, un adevărat maraton cultural în care s-a putut urmări coruri, soliști vocali și instrumentiști, precum și dansuri din Banatul de Câmpie și de Munte sau dansuri tradiționale ale etniilor (maghiari, șvabi, sârbi, rromi).

Publicul a mai admirat colecții de fotografie veche, carte bisericească, păretare, colecții etnografice, precum și sculptură în lemn.

La secțiunea gastronomie, din caietul cu rețete tradiționale bănățene au fost scoase plăcinta cu unturiță, pita țigănească, plăcinta acră cu mac și nucă, langoșii, sarmele, ceșnița și multe alte bunătăți din cuina bănățeană.

Organizator: Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș. Parteneri: primăriile și consiliile locale ale comunelor din județul Timiș. Finanțator: Consiliul Județean Timiș. Manager: prof. Liliana Laichici.

 

Comentarii

comentarii