Acasă Actualitate Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, salută și sprijină Pactul...

Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, salută și sprijină Pactul Național pentru Cercetare

DISTRIBUIȚI

Consorțiul Universitaria, din care face parte și Universitatea de Vest Timișoara, care reunește cele mai mari și performante universități comprehensive și de studii economice din România, salută și sprijină inițiativa Asociației Ad Astra de a propune un Pact Național pentru Cercetare.

Din consorțiu fac parte Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara,

Conținutul pactului, centrat pe cinci puncte exprimate explicit și clar, identifică problemele majore, structurale și de sistem ale sectorului de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) românesc și propune soluții care vizează profesionalizarea, internaționalizarea și transparentizarea proceselor de evaluare (instituționale, competiții de proiecte), creșterea progresivă a bugetului alocat CDI dar, foarte important, și asigurarea unei finanțări de bază pentru instituțiile care desfășoară activități de cercetare.

Consorțiul Universitaria a propus, încă din anul 2018, un Pact național pentru învățământul superior și pentru cercetare, cu obiective strategice fixate pentru cel puțin 20 de ani. Spuneam atunci că, într-o lume globalizată, aflată în continuă schimbare, lipsa abordării strategice înseamnă o politică falimentară, mai ales pentru un sector atât de competitiv precum sectorul de cercetare-dezvoltare-inovare.

În absența implementării măsurilor propuse prin acest Pact de Cercetare, România va fi condamnată să fie o țară din ce în ce mai puțin competitivă pe o piață globalizată a muncii, o țară care își pierde elita științifică și o țară în care generațiile viitoare vor fi tot mai puțin conectate la știință și cercetare științifică – a explicat prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, președintele în exercițiu al Consorțiului Universitaria, rectorul UVT.

Comentarii

comentarii