Acasă Actualitate Construcția gazoductului BRUA a început. Nemulţumiţii, invitaţi să meargă în instanţă!

Construcția gazoductului BRUA a început. Nemulţumiţii, invitaţi să meargă în instanţă!

DISTRIBUIȚI

Calendarul construcției gazoductului BRUA nu va suferi devieri de la grafic, datorită importanței lui, a declarat ministrul Economiei, Dănuț Andrușca, în cadrul conferinței de presă de vineri, când și-a prezentat un așa-zis bilanț al ministerului.

„Cea mai mare reușită a Ministerului Economiei este demararea lucrărilor la proiectul BRUA, faza întâi, care a luat startul în aprilie. Transgaz, companie din portofoliul Ministerului Economiei, construiește deja conducta și stațiile de comprimare necesare. BRUA 1 este un proiect strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei și pentru Transgaz. Valoarea totală a BRUA se ridică la 478,6 de milioane de euro. Calendarul lucrărilor va fi respectat întocmai, pentru că este un proiect de investiții mult prea important ca să existe devieri de la grafic”, a declarat ministrul Economiei.

Posibile probleme cu terenurile

Aici au apărut primele discuții după ce mai mulți localnici din Gorj au protestat față de suma foarte mică primită, spun ei, pentru că această construcție le tranzitează terenurile.

Mai mult, apăruseră discuții în diverse medii că, în Caraș-Severin, s-ar putea repeta problema pe motiv că, în zona Obreja, un potent om de afaceri (cercetat pentru evaziune fiscală și găsit la percheziții cu 10 milioane de euro cash) ar fi cumpărat foarte multe terenuri fix pe locația unde ar urma să treacă conducta cu pricina și acum s-ar opune și ar periclita realizarea construcției. Nimic mai fals, spune chiar managerul de proiect din partea Transgaz, căci lucrările, așa cum spune și ministrul, nu pot fi oprite sub nicio formă.

Procedura de despăgubire

Situația este lămurită de către Sorin Keszeg, managerul de proiect BRUA. Acesta explică faptul că orice proprietar care poate face dovada calității sale va primi două feluri de despăgubiri: va primi o indemnizație și o despăgubire.

„Este important să subliniem că nu vorbim de expropieri, terenul le rămâne, doar că acea conductă va fi îngropată prin terenul lor. Nu le ia nimeni terenul, dar vor avea probleme cu terenul pe perioada implementării proiectului, pentru care sunt despăgubiți de Transgaz”, spune Keszeg.

Este posibil ca anul acesta să se finalizeze lucrările, așa că acele terenuri ar fi afectate doar un an. Afectate în sensul că acolo au diverse culturi agricole sau pășuni pe care nu le pot îngriji și recolta așa cum trebuie, din cauza săpăturilor făcute pentru amplasarea conductei.

Transgaz a luat un evaluator ANEVAR care a calculat valoarea culturilor agricole în zonă (prin verificări la primăriile din zonă și la Direcția Agricolă), lucrările de îmbunătățire agricolă care s-ar fi putut face și, evident, subvențiile oferite de APIA. Expertul face o calculație și propune o indemnizație care să se acorde proprietarului sau celui care a însămânțat cultura.

Se fac și dezbateri publice în principalele localități, tocmai pentru a mai corecta eventuale diferențe de preț la cultură sau subvenții ori la prețul pieței locale pentru diverse produse, după care se va face un breviar de calcul pe baza căruia omul își poate lua banii.

Cei care nu sunt mulțumiți de suma dispusă în breviarul de calcul nu pot opri lucrările în cadrul proiectului, dar pot cere instanței de judecată o recalculare a acestuia, dacă cred și pot dovedi că ar trebui să primească bani mai mulți. Instanța va dispune doar asupra sumei, neputând să oprească și lucrările, care își urmează programarea.

În raportul Ministerului Economiei asupra îndeplinirii prevederilor programului de guvernare în semestrul I 2018 se precizează faptul că contractul de execuție al stațiilor de comprimare Bibești, Podișor și Jupa a fost câștigat de un consorțiu de firme românești condus de INSPET SA Ploiești. Iar valoarea contractului se ridică la 288.724.446 de lei, plus TVA.

„BRUA ne va garanta nouă și celorlalte țări europene că vom avea acces la cel puțin trei surse diferite de energie. În plus, toate statele din regiune vor fi interconectate cu restul Europei. Pe termen lung, acest lucru înseamnă gaz ieftin”, a adăugat Dănuț Andrușca.

Gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) este, în esență, o reînviere a mai vechiului proiect Nabucco, având rolul de a asigura o legătură cu Conducta Trans-Adriatică (TAP) și cu Conducta Trans-Anatoliană (TANAP).

Acestea două din urmă fac parte din proiectul mai amplu al coridorului Sudic (SGC), care oferă acces Uniunii Europene la resursele gaziefere din zona Mării Caspice (preponderent la cele din câmpul Shah Deniz, exploatat de Azerbaidjan).

Proiectul BRUA implică construcția conductei de transport Podișor-Recaș, care va avea o lungime de 479 km și va asigura o capacitate de transport de 1,75 de miliarde metri cubi/an spre Ungaria și de 1,5 miliarde metri cubi/an spre Bulgaria. Data de finalizare a gazoductului este 2019. (Sursa debanat.ro)

 

Comentarii

comentarii