Acasă Eveniment Contabilă de la un liceu din Reșița, cercetată de DNA pentru deturnarea...

Contabilă de la un liceu din Reșița, cercetată de DNA pentru deturnarea a aproape 500.000 de lei din fonduri europene

DISTRIBUIȚI

dna bucurestiProcurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au deschis o acțiune penală împotriva unei contabile de la Colegiul Tehnic Reșița, județul Caraș-Severin, acuzată că ar fi deturnat aproape o jumătate de milion de lei din conturile instituției de învățământ. Banii proveneau din finanțări europene destinate unor proiecte educaționale derulate prin programul Erasmus+.

Potrivit anchetatorilor, în perioada martie 2023 – aprilie 2025, femeia ar fi efectuat 85 de transferuri bancare neautorizate, prin care ar fi direcționat fonduri publice din conturile liceului direct în conturile sale personale. Prejudiciul estimat de procurori se ridică la 456.002 lei, echivalentul a peste 91.000 de euro.

Fondurile deturnate proveneau din trei contracte de finanțare încheiate de Colegiul Tehnic Reșița cu parteneri internaționali, inclusiv din Croația, și cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectele vizau dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și personalului din educație – obiective grav afectate de presupusa fraudă.

Tranzacțiile efectuate de inculpată aveau valori cuprinse între 1.100 și 9.100 de lei fiecare. Anchetatorii susțin că toate transferurile au fost realizate fără autorizare și în afara scopului pentru care fuseseră alocate fondurile.

Ca urmare a acuzațiilor, procurorii au instituit măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. În acest interval, inculpata are interdicția de a părăsi țara fără aprobarea organelor de anchetă, de a comunica cu persoanele implicate în dosar și de a-și continua activitatea în cadrul Colegiului Tehnic Reșița.

Pe 21 mai 2025, anchetatorii au efectuat două percheziții – una la sediul colegiului și cealaltă la domiciliul femeii – cu sprijinul polițiștilor din cadrul IPJ Caraș-Severin. Operațiunile au avut loc cu autorizarea instanței competente.

DNA subliniază că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă preliminară a procesului judiciar și nu echivalează cu o condamnare. Inculpata beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o eventuală hotărâre definitivă.

Comentarii

comentarii