Acasă Economic Contabilii din Timiş şi-au sărbătorit ziua

Contabilii din Timiş şi-au sărbătorit ziua

390
DISTRIBUIȚI

Pentru a cincea orară, Filiala Timiş a CECCAR, a sărbătorit, în 21 septembrie, Ziua naţională a contabilului român. La manifestare au participat membrii corpului contabililor şi Contabililor autorizaţi din Timiş şi invitaţii lor, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor publice.
În etapa actuală, sfera şi funcţiile contabilităţii suferă modificări succesive impuse, de necesităţile sporite de informaţii la nivelul întreprinderilor într-o continuă formare a economiei de piaţă, care astăzi este supusă efectelor de criză economică.
„Profesioniştii contabili trebuie să aibă în vedere faptul că schimbările survenite, în mod inevitabil în societate, se răsfrâng imediat şi asupra sistemelor informaţionale contabile, care au o contribuţie definitorie la anticiparea şi întâmpinarea fenomenelor economice. In raportarea informaţiilor financiare sunt implicaţi toţi participanţii la realizarea obiectului de activitate al întreprinderii, care generează un flux de circulaţie a informaţiilor ce trebuie să fie relevante şi credibile sub conducerea echipei manageriale, care are responsabilitate în stabilirea proceselor şi sistemelor de control”, a declarat Gheorghe Ţingău, preşedintele CECCAR Timiş.
„Contabilitatea trebuie să reflecte transparent fenomenele din economie şi să asigure în continuare o certitudine a informaţiilor, astfel încât aceasta să-şi poată juca rolul de instrument de gestiune şi de decizie. Managerii ca furnizori de informaţii contabile trebuie să-şi schimbe atitudinea faţă de contabilitate, văzând în aceasta un instrument de protejare a patrimoniului, a afacerilor în primul rând şi numai pe cale de consecinţă să fie preocupaţi şi de profitul lor”, a adăugat Ţingău.
Evoluţia profesiei de contabil recunoscută prin O.G. 65/1994 şi aprobată prin Legea nr. 42/1995. reprezintă un mare pas înainte în reglementarea drepturilor, libertăţilor şi responsabilităţilor experţilor contabili şi contabililor autorizaţi. Filiala Timiş are o pondere însemnată în dimensiunea naţională a profesiei contabile, fapt pentru care avem şi rezultate pe măsură, care ne dau satisfacţie. În judeţul Timiş la data de 30 august 2009 erau înscrişi 2007 de membrii din care 742 membrii activi, cu următoarea structură.
„Consiliul Filialei Timiş va acţiona în continuare pentru evitarea oricărei incompatibilităţi în exercitarea profesiei luând măsuri de îmbunătăţire a procedurilor de control al calităţii şi de monitorizare a activităţii membrilor.
Profesioniştii contabili au devenit tot mai mult acei parteneri de nădejde ai administraţiei şi operatorilor economici, care contribuie la aplicarea normelor financiar contabile, în satisfacerea interesului public, a interesului general, obiectiv fundamental al profesiei contabile”, spune Ţingău.

Comentarii

comentarii