Acasă Actualitate Continental AP va construi un panou electronic de monitorizare a poluării la...

Continental AP va construi un panou electronic de monitorizare a poluării la Pădurea Verde

DISTRIBUIȚI

În timp ce 10.000 de cetăţeni de plâng că nu pot respira din cauza noxelor de cauciuc
“Noi suntem bucuroşi că Continental AP este deshisă dialogului, dar sperăm ca dialogul să nu fie fals şi sub masca acestuia să se ascundă în continuare adevărul, privind gradul de poluare”, a declarat Adrian Stoica, reprezentantul cetăţenilor.
altReprezentanţii Continental AP Timişoara s-au întâlnit pentru prima dată cu reprezentanţii cetăţenilor din zona Calea Lipovei-UMT Timişoara-Pădurea Verde, reuniţi în Grupul de Iniţiativă în Pomovarea Opiniei Publice (GIPRO) Timişoara, luni, 22 iunie, la ora 15, la sediul Instituţiei Prefectului Timiş. Întâlnirea a fost găzduită de prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, şi au participat, alături de el, Rolf Maruhn – Consulul general al Germaniei la Timişoara, Thierry Wipff, preşedintele executiv al Continental AP, Daniela Baranga – purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului şi doi translatori. Pe de cealaltă parte, au participat Sorin Săcăcean şi Adrian Stoica membrii coordonatori ai GIPRO.

Cazul a ajuns şi la Traian Băsescu

Scopul evenimentului a fost iniţierea unui prim dialog între operatorul economic german şi o parte dintre reprezentanţii cetăţenilor din zona de Nord-Est a Timişoarei ce acuză de mai mult timp degradarea calităţii mediului şi a sănătăţii ca urmare a activităţii de producţie desfăşurată de firma Continental AP. Deşi cei 10.000 de locuitori din zona Pădurea Verde susţin că nu pot respira din cauza noxelor de cauciuc şi a poluării provenite de la fabrica Continental AP, aproape că nu s-a scris deloc în presă de-a lungul anilor. Abea, în 2008, s-a mai publicat când cetăţenii au înregistrat la Agenţia de Protecţia Mediului Timiş protestul “Oxigen nu cauciuc!”.  ZIUA de Vest a dat glas de multe ori durerii cetăţenilor de-a lungul timpului, iar în ultimele săptămâni a reluat tema, mai intens, şi chiar a publicat interviuri cu reprezentanţii locuitorilor. ZIUA de Vest a prezentat şi scrisoarea-protest trimisă  de locuitori preşedintelui României, Traian Băsescu, cu ceva timp în urmă, iar TV Europa Nova a preluat subiectul şi a făcut o dezbatere.
Se pare că după toate aceste acţiuni, iată că autorităţile şi reprezentanţii Continental AP s-au gândit să deschidă un prim dialog cu cetăţenii. Problema este că nemţii de la Continental AP nu recunosc că provoacă poluare în zona Pădurea Verde.
“Continental AP nu recunoaşte existenţa poluării sau a mirosului deranjant pentru populaţie, sprijinindu-şi punctul de vedere pe studiile efectuate de Rompetrol Quality Service şi Intergeo, susţinând că au demonstrat în instanţă prin intermediul unu expert că analizele efectuate în septembrie 2008 de firma din Ploieşti nu sunt corecte. Continental AP este dispusă să sprijine financiar propunerea cetăţenilor de a se demara o activitate de monitorizare continuă a calităţii aerului pentru substanţele emise în atmosferă în procesul de producţie, urmând ca rezultatul acestor măsuratori să fie afişat pentru toate categoriilile de substanţe în mod instantaneu pe un panou electronic instalat într-o zonă ce permite acesul neîngrădit şi necondiţionat al publicului”, a declarat Adrian Stoica.
Amintim că procesul cu Garda de Mediu încă este încă în desfăşurare la Judecătoria Timişoara.

Nicio instituţie de sănătate nu a monitorizat gradul de poluare

Şocant este că firma Continental AP nu neagă că ar putea exista miros de cauciuc în perimetrul zonelor rezidenţiale, însă susţine că acest miros nu poate să creeze disconfort nimănui atâta timp cât raportul de olfactometrie efectuat de austriecii de la Intergeo infirmă existenţa mirosului. Dimpotrivă, locuitorii din zonă se plâng mereu că le vine rău de la miros şi aerul este irespirabil. Continental AP susţine că prin activitatea de producţie a anvelopelor nu a pus în pericol în niciun fel sănătatea populaţiei ce locuieşte în zonele apropiate fabricii, fără a putea justifica pe ce argumente îşi fondează acesta concluzie. Dimpotrivă, cetăţenii se plâng de ani de zile că de multe ori au fost cazuri când oamenii au vomitat, dinn cauza mirosurilor grele de cauciuc şi nici legumele în grădini nu mai cresc cum creşteau. “Reamintim că până în prezent nicio instituţie de sănătate publică timişeană nu a
 efectuat un studiu de impact pentru a stabili în ce măsură fabricarea cauciucului la aproximativ 100 de metrii de zonele locuite afectează sau a afectat starea de sănătate a populaţiei”, susţine GIPRO.
Continental AP a negat, la întâlnirea de la prefectură, din 22 iunie, faptul că în halele de vulcanizare trapele existente pe plafonul clădirii ar fi deschise seara pentru eliberarea directă în atmosferă a gazelor rezultate în procesul de producţie. Marţi, 23 iunie, la ora 17, la sediul Continental AP reprezentanţii GIPRO, sunt chemaţi la o întâlnire cu Thierry Wipff pentru a stabili condiţiile de realizare a activităţii de monitorizare continuă a calităţii aerului şi afişare electronică în zonele accesibile publicului. “Noi suntem bucuroşi că Continental AP este deshisă dialogului, dar sperăm ca dialogul să nu fie fals şi sub masca acestuia să se ascundă în continuare adevărul, privind gradul de poluare de la Pădurea Verde. Mai mult, noi suntem aripa moderată, dar există o mare parte a cetăţenilor care nu doresc nici măcar acest dialog, ci pur şi simplu Continental AP să părăsească zona, pentru ca să fie
 aer curat. Amănunte despre toate acţiunile întreprinse de cetăţeni la: oxigenpentrucartierulmeu.weblog.ro”, a spus Stoica.

Comentarii

comentarii