Acasă Administraţie Continuă dezinsecția la Timișoara, în perioada 26 – 31 mai

Continuă dezinsecția la Timișoara, în perioada 26 – 31 mai

471
DISTRIBUIȚI

Între 26 și 31 mai, firma Coral Impex va relua activitățile de dezinsecție în Timișoara. Se va stropi cu aceleași substanțe active folosite și la începutul lunii pentru combaterea țânțarilor adulți și a larvelor acestora. Dezinsecția la sol se va face între orele 21.00 și 05.00, iar cea aeriană, în intervalele orare 06.00 – 10.00 și 17.00 – 21.00.

Reprezentanții primăriei le atrag atenția crescătorilor de albine să își protejeze insectele, scoțând stupii în afara ariei de stropire. „În caz contrar Primăria Municipiului Timișoara și SC Coral Impex sunt absolvite de orice responsabilitate. Menționăm că subsțantele utilizate sunt avizate de Ministerul Sănătății”, se arată în comunicatul de presă semnat de directorul Direcției de Mediu, Adrian Bere-Semeredi.

Însă nu doar crescătorii de albine au obligații, ci și ceilalți timișoreni. Persoanele fizice riscă o amendă între 500 și 1.000 de lei, iar cele juridice între 1.000 și 2.500 de lei, dacă nu își salubrizează spațiile din jurul clădirilor, dacă nu iau măsuri pentru eliminarea rozătoarelor și insectelor dăunătoare sau dacă folosesc substanțe neautorizate. În Hotărârea de Consiliu Local nr. 371/2007, la articolul 24 se arată:

„constituie contravenţie şi se sancţionează contravenţional cu amendă de la  500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice şi de la 1.000 lei la 2.500 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

  1. a) neefectuarea, înainte de începerea lucrărilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, a lucrărilor de salubrizare şi igienizare a spaţiilor proprii de depozitare a deşeurilor menajere, a spaţiilor interioare şi exterioare din jurul clădirilor;
  2. b) neefectuarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie imediat ce se constată apariţia de rozătoare (şoareci, şobolani) şi/ sau insecte (ţânţari, muşte, gândaci), etc;
  3. c) neexecutarea lucrărilor de deratizare, dezinfecţie sau dezinsecţie, odată cu acţiunile organizate şi coordonate de Primăria Municipiului Timişoara, prin operatori în domeniu;
  4. d) neluarea măsurilor de combatere a dăunătorilor din spaţiile verzi;
  5. e) executarea unor lucrări de dezinsecţie sau aplicarea de pesticide fără autorizare precum şi a substanţelor care afectează insectele polenizatoare”.      

Pentru eliminarea țânțarilor adulți, atât la sol, cât și aerian, va fi folosit produsul Cymina Plus, având substanța activă cipermetrina. Pentru combaterea larvelor va fi folosite Vectobag WG, având substanța activă bacillus thuringiensis subsp. israelensis. „Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate ( pesticide non-agricole), Tip 18 ( insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor), sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătății şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii”, se arată în comunicatul Direcției de Mediu.

„Rugăm cetăţenii  să evite să treacă sau să stea în zona de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţii de combatere a ţânţarilor şi larvele acestora pentru a evita eventualele incidente neplăcute. Pentru ca tratamentele să aibă o eficienţă ridicată, facem un apel la toţi cetăţenii municipiului să ia măsuri urgente de efectuarea curăţeniei în gospodăriile proprii şi lucrări de combatere a muştelor, ţânţarilor şi a altor insecte producătoare de disconfort. Totodată amintim prevederile  În cazul în care condițiile meteorologice vor împiedica desfășurarea acestei acțiuni, perioada de efectuare a activității de dezinsecţie va fi prelungită”, mai transmit reprezentanții primăriei.

Comentarii

comentarii