Acasă Actualitate Contractul Cadru pe 2010 îi revoltă pe medicii de familie din Timiş

Contractul Cadru pe 2010 îi revoltă pe medicii de familie din Timiş

DISTRIBUIȚI

Patronatul Medicilor de Familie (PMF) din Timiş susţine că falimentul este cel mai mare pericol care îi ameninţă pe medicii de familie. Acest lucru e cuatât mai evident, cu cât, conform Noului Contract Cadru pe 2010, veniturile medicilor de familie vor scădea cu 40%. “În momentul de faţă, proiectul duce la o scădere a veniturilor cu 40%, ceea ce înseamnă falimentul”, a declarat Vlad Sârbovan, preşedintele PMF Timiş.
Măsuri totalitare…
Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi manifestă indignarea faţă de modalitatea pompieristică şi nepofesionistă prin care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii au creat “un focar conflictual” în sistemul sanitar românesc. “Contractul Cadru şi Normele de aplicare, care trebuiau finalizate până la data de 1 ianuarie 2010, au fost întârziate şi nici până în prezent nu sunt definitivate (normele). Atât CNAS, cât şi MS nu au ţinut cont de propunerile CMR şi ale altor organizaţii profesionale şi au impus de o manieră autoritară măsuri inaplicabile şi care scad calitatea serviciilor medicale”, se arată în comunicatul CMR. De asemenea, Colegiul Medicilor condamnă încercarea de manipulare a opiniei publice prin vehicularea unor venituri ale cabinetelor de medicină de familie şi nu ale medicilor, venituri care se referă la situaţii excepţionale. În acest fel se încearcă şi dezbinarea în rândul corpului medical. “Încercarea de a ridica opinia publică împotriva corpului medical şi, în acelaşi timp, de a introduce conflicte între diferite specialităţi medicale este specifică regimurilor totalitare şi nu va rezolva problema subfinanţării cronice a sistemului de sănătate şi nici calitatea actului medical. Recomand atât CNAS, cât şi MS să renunţe la astfel de metode şi să se aşeze la masa unui dialog real cu toţi actorii sistemului de sănătate”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae (foto), preşedintele CMR.

La masa dialogului

Revolta medicilor durează de câteva zile, iar pentru a atenua tensiunile, Attila Cseke, ministrul Sănătăţii, s-a întâlnit, la sfârşitul săptămânii trecute, cu reprezentanţii medicilor de familie din toată ţara, pentru a discuta situaţia asistenţei medicale primare. “Am convenit cu reprezentanţii celor două asociaţii a medicilor de familie să continuăm discuţiile noastre, în data de 6 aprilie. Pot să vă spun că atunci ne vom întâlni şi cu reprezentanţii CNAS”, a declarat ministrul, după întâlnire. Ministrul Sănătăţii a mai spus că înţelege problemele medicilor şi ştie că anul acesta este unul greu din punct de vedere financiar, dar nu poate să nu se gândească la nevoile pacienţilor şi la faptul că aceştia trebuie să beneficieze în continuare de reţete compensate şi gratuite.

Comentarii

comentarii