Acasă Actualitate Contribuie la educația de calitate din școli, prin „Proiect: Cetățeanul”

Contribuie la educația de calitate din școli, prin „Proiect: Cetățeanul”

487
DISTRIBUIȚI

Institutul Intercultural Timișoara își propune să schimbe modul în care profesorii lucrează cu elevii, prin „Proiect: Cetățeanul”. Metoda a fost deja încercată și în alte colțuri ale țării, unde și-a atins scopul. Tinerii și profesorii vor comunica într-un mod interactiv și modern, pentru o implicare directă în înțelegerea problemelor care se confruntă comunitatea în care trăiesc.

Totuși, pentru a putea pune pe picioare proiectul, Institutul Intercultural Timișoara solicită sprijinul financiar al tuturor celor care cred în potențialul tinerilor de a schimba lumea. Astfel, s-a lansat o campanie de strângere de fonduri pe pagina https://www.sprijina.ro/cauze/ghiduri-educatie-civica-elevi-profesori.

Banii strânși vor fi folosiți pentru tipărirea unor ghiduri pregătitoare pentru profesori. Acestea prezintă cei 8 pași ai metodei: 1) analiza problemelor comunității; 2) selectarea problemei pe care o va studia clasa; 3) culegerea de informații; 4) elaborarea unei propuneri de politică publică; 5) dezvoltarea unui plan de acțiune; 6) finalizarea portofoliului; 7) prezentarea publică a portofoliului; 8) reflecție asupra experienței.

„Pe scurt, profesorii nu mai predau, iar elevii nu mai scriu după dictare. Profesorii facilitează un proces de învățare iar elevii iau decizii, analizează situații, propun soluții, votează, interacționează cu instituții publice, cu cetățeni, cu specialiști”, au transmis cei de Institutul Intercultural, prin Oana Bajka.

„Proiect: Cetățeanul” va înlocui clasicele ore de educație civică din clasa a VII-a, până acum această metodă bucurându-se de aprecierea elevilor. Tinerii o consideră una dintre cele mai interesante activități făcute la școală. Institutul Intercultural Timișoara a dezvoltat un sistem complex de formare și sprijin pentru profesorii care aleg noul proiect și în prezent extinde aria de acoperire la cinci județe noi. Metoda este prezentată, integral, pe: www.cetateanul.intercultural.ro.

Comentarii

comentarii