Acasă Actualitate Control strict-secret la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Control strict-secret la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

DISTRIBUIȚI

Sub devizul „Nicio vorbă despre Parohia din Fabric”

Ca răspuns la reclamaţiile şi memoriile enoriaşilor şi Consiliului Parohial de la biserica timişoreană din Fabric, o echipă a Protopopiatului II a demarat, joi, un control de patru ore la lăcaşul de cult din Timişoara. Controlul s-a desfăşurat la limita legii. La ordine a fost chemat doar preotul poaroh, Iulian Cosma. Enoriaşii sunt şocaţi după ce niciunul dintre epitropi nu a fost solicitat pentru a semna actele oficiale ale controlului, cum se făcea până acum. Controlul a vizat în special activitatea cantinei sociale din cadrul parohiei. Deşi era acolo, bucătăreasa şefă Eva Pleşa nu a fost pusă să dea niciun detaliu. Epitropul Pleşa: „Mi se pare ceva foarte suspect”

 „La fiecare control am fost chemat şi am stat alături de preoţi pentru a semna actele. Astăzi (n.r. – joi) nu m-a anunţat nimeni despre nimic. Mi se pare ceva foarte suspect, nu ştiu ce să spun, dar la noi se întâmplă multe”, ne-a spus Gheorghe Pleşa, epitropul Parohiei „Sf. Ilie” din Fabric. Nici părintele Cricovean şi nici ceilalţi doi preoţi plus un diacon nu au fost chemaţi la control. Echipa de control a acceptat iniţial să discute cu ZIUA de Vest. A cerut însă ca discuţia să aibă loc în afara Casei Parohiale. Ulterior, feţele bisericeşti ne-au expediat la purtătorul de cuvânt. „Nu se poate aşa ceva! Voi chiar vreţi să întreţineţi scandalul”, a spus protopopul Mircea Szilagyi. Preotul-inspector Marius Sfercoci nu a suflat nicio vorbă la ieşirea din casa parohială. „Toate relaţiile vi le poate da purtătorul de cuvânt al Mitropoliei. Nu vă spun nimic”. Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, ne-a spus, cu o zi înainte, că Mitropolia nu va mai da niciun detaliu despre Parohia din Fabric şi rufele se vor spăla exclusiv în familie.

Enoriaşi cu gânduri sumbre

Controlul, început în jurul orei 13 şi terminat la ora 17, nu este văzut cu ochi buni de enoriaşi. „Nu înţeleg de ce nimeni nu este acceptat în biroul parohial în afara preotului Cosma. Noi avem cele mai negre gânduri. Ar putea să sustragă acte sau să facă alte nereguli”, ne-a spus Corina Lulariu, una dintre enoriaşele de la Biserica „Sf. Ilie”. Ultimul control al Protopopiatului II la Biserica „Sf. Ilie” a declanşat un imens scandal. Acesta a avut loc pe 10 decembrie 2010 şi a scos la iveală lucruri considerate neadevărate de enoriaşi. Controlul a stabilit: cantina socială nu funcţionează, deşi ea merge neîncetat din 2003, iar în urma lui, preotul Cricovean s-a ales cu o notă administrativă jignitoare – 7. Nota a fost schimbată ulterior în 10 de mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.
 
 

Comentarii

comentarii