Acasă Actualitate Controverse pe tema invitațiilor la deschiderea TM2023

Controverse pe tema invitațiilor la deschiderea TM2023

DISTRIBUIȚI
imaginea distribuită de Cosmin Tabără pe Facebook

Sâmbătă, 11 februarie, într-un „podcast” realizat pe propria pagină de Facebook, Nicolae Robu a declarat clar și răspicat că nu a fost invitat la evenimentul de deschidere a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, deși numele său este strâns legat de candidatura cu care municipiul a câștigat desemnarea. Duminică, după ce și actualul viceprimar Cosmin Tabără a luat de bune declarațiile fostului primar, reprezentanții primăriei au venit cu o explicație: Robu „are probabil lacune de memorie”.

Așadar, toate discuțiile au început sâmbătă. În episodul 3 al podcastului „Pe corso”, emisiunea pe care Robu o realizează împreună cu Miruna Terheș. Întrebat de „moderatoare” dacă a fost invitat la evenimentul de deschidere, fostul primar a răspuns:  „Nu cred că se așteaptă cineva să fi fost invitat. Nu am fost invitat, bineînțeles, pentru că bădărănismul, proasta creștere a acestor oameni întrece orice limită!”. Declarația, urmată de critici la alte adresa succesorilor săi de la primărie, poate fi văzută începând de la minutul 11 și 51 de secunde. Atacul lui Robu pe acest subiect s-a întins pe aproximativ 5-6 minute, întrerupându-l din când în când cu câteva amintiri de când era primar.

Indignat de această declarație, duminică, viceprimarul liberal Cosmin Tabără, care de altfel nu este în relații foarte bune cu Robu, și-a atacat, într-o postare pe Facebook, colegii useriști din conducerea primăriei. Acesta a adăugat că, pe lângă Robu, există și alte persoane care nu au mai fost invitate, deși acestea au contribuit la câștigarea titlului, amintindu-le aici pe Simona Neumann și Lia Lucia Epure. Iată ce a scris, mai exact, atașând și imaginea de mai sus, viceprimarul:

„A nu-i invita la deschiderea oficială a Capitalei Cultural Europene pe cei care au avut un rol determinant în obținerea acestui titlu este o mare greșeală a organizatorilor! Este momentul, așa cum am spus în dese rânduri, ca această manifestare să lase la o parte disputele politice.

Că e vorba despre Nicolae Robu, Simona Neumann, Lia Lucia Epure sau alți oameni reprezentativi ai orașului, care au devenit “oponenți”, neinvitarea lor arată o lipsă de responsabilitate politică și administrativă, pentru că acest titlu este al Timișoarei și nu al cuiva personal. Nu e a lui Ciuhandu, Robu sau Fritz, nici a lui Tabără sau Simona Neumann, este al Timișoarei! Pe adversarii politici e bine să-i înfrunți în față, nu răzbunându-te cu ocazia unor astfel de evenimente! Sper să se revină asupra acestei decizii!

Mai corect e să vă plătiți polițele între voi, dar să nu expuneți acestor lupte Timișoara și evenimentul de deschidere. Amândoi protagoniștii acestei lupte surde își urmăresc interesul personal, nu al Timișoarei. Unul se răzbună, celălalt se victimizează.

Departe de mine gândul de a-l apăra pe Nicolae Robu, care în ultimul timp a avut manifestări care îl discreditează la adresa mea, dar aici este vorba despre onoare și respect pentru Timișoara. Comportamentul, limbajul și atitudinea fostului primar nu au fost unele pe care eu să le apreciez sau cu care să fiu de acord, dar cred că disputele politice trebuie uitate în această zi importantă pentru Timișoara. Mă dezic total de acest mod de a face politică, la fel cum mă dezic și de orice mod de a ne răzbuna pentru simplul fapt că acum este momentul și putem.

În măsura în care aceste lucruri nu vor fi rezolvate, sunt dispus să cedez invitația mea la acest eveniment unui dintre cei cu merite în aducerea acestui titlu la Timișoara!

Timișoara – Capitală Culturală Europeană nu este ring de lupte și răzbunări politice!

P.S. Luni voi verifica personal lista celor care au fost invitati, iar in masura in care sustinerea lor publica este falsa, voi face public si acest aspect”.

La aproximativ o oră de la postarea viceprimarului, a venit și replica primăriei, transmisă de purtătorul de cuvânt Bogdan Marta. Astfel, reprezentanții instituției susțin că fostul primar a fost invitat, în urmă cu o lună, de Centrul de Proiecte, iar ulterior și de primărie. La fel, și Simona Neumann, cea care, din poziția de directoare a Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, a contribuit semnificativ la BidBookul care a câștigat competiția națională.

„Constatăm cu regret că fostul primar al Timișoarei are probabil lacune de memorie. În urmă cu o lună, Centrul de proiecte al Municipiului Timișoara l-a invitat pentru a fi parte din momentul de recunoștință ce va rula în seara deschiderii, moment în care ne vom aminti de toți cei care au contribuit la proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Inițial, acesta a confirmat că va participa la filmările programate, însă apoi s-a răzgândit din motive care nu ne-au fost comunicate.

De asemenea, încă din data de  17 ianuarie, Primăria Municipiului Timișoara i-a adresat invitația de a participa la evenimentul de deschidere, însă până acum nu am primit nicio confirmare de la dânsul că va accepta această invitație. Deși fostul primar tratează cu atâta superficialitate cel mai important eveniment diplomatic și cultural care s-a petrecut în Timișoara în ultimele decenii,  atât locul său în sală, cât și cel al Simonei Neumann fosta directoare a Asociației Capitală Europeană a Culturii, sunt rezervate.

Mai putem preciza că nu este pentru prima dată când Nicolae Robu este invitat la un eveniment organizat de Primăria Municipiului Timișoara și refuză să participe sau măcar să decline invitația. În urmă cu câteva luni, acesta a fost invitat și la sărbătorirea a 30 de ani de la înfrățirea orașelor Timișoara și Karlsruhe. La fel ca acum, acesta nu a răspuns invitației adresate. În schimb, ne-am bucurat de prezența fostului primar Gheorghe Ciuhandu, cel care a și pus bazele înfrățirii celor două orașe. De altfel, acesta a confirmat și prezența la evenimentul de deschidere al programului Capitală Europeană a Culturii, lucru pentru care îi mulțumim și public.

Nu putem cunoaște dacă Nicolae Robu nu înțelege importanța acestui eveniment pentru imaginea Timișoarei atât în România, cât și în Europa sau în lume sau pur și simplu încearcă să puncteze politic prin ascunderea adevărului, așa cum, de altfel, a făcut-o și în cei 8 ani în care a condus acest oraș. Cert este, însă, că Primăria Municipiului Timișoara tratează acest eveniment cu maximă prioritate și cu importanța cuvenită”, a transmis, mai exact, Bogdan Marta.

Comentarii

comentarii