Acasă Actualitate Convenție universitară încheiată între USAMVB Timișoara și Universitatea din Segou, Mali

Convenție universitară încheiată între USAMVB Timișoara și Universitatea din Segou, Mali

DISTRIBUIȚI

IPR/IFRA din Katibougou și Universitatea din Ségou a semnat un parteneriat puternic cu Universitatea de Agricultură, Știință și Medicină Veterinară „Regele Mihai I” al Timișoarei al României.

Ministrul învățământului superior și cercetării științifice, prof. Amadou Keita, a prezidat ceremonia de semnare a unei convenţii între Universitatea de Agricultură, Ştiinţe şi Medicină Veterinară „Regele Mihai” al Timişoarei din România şi Katibougou IPR/IFRA şi Universitatea din Segou. O convenție care va facilita mobilitatea studenților și profesorilor din universitățile maliene și românești.

Cooperarea în domeniul universitar între Mali și România este la maximum. Semnarea acestei convenții între cele două țări ale noastre este o ilustrație perfectă. O cooperare care este inclusă în cadrul programului Erasmus +, un program de schimb de studenți și profesori între universități, școli europene mari și instituții de învățământ din întreaga lume. Acest program face parte din Spațiul european al învățământului superior. Aceasta este o subincluziune a programului de educație și formare pe tot parcursul vieții (EFTLV). Acest lucru le va permite studenților și profesorilor malieni să primească burse pentru predare și stagii de practică în România și invers. IPR/IFRA din Katibougou și Universitatea din Ségou sunt vizate în acest parteneriat. Mali va fi a 30-a țară parteneră a României în acest program conform lui Raul PASCALAU, responsabil de program.

Ocazia a fost bună pentru rectorul Cosmin Alin Popescu, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Regele Mihai I” al Timișoarei, de a-și exprima optimismul pentru succesul acestei cooperări. Potrivit acestuia, România și Mali dezvoltă o cooperare fructuoasă în mai multe domenii precum dezvoltarea economică, socială și educațională. De crezut, toată cooperarea cu alte țări a început în aceeași dinamică ca Mali.

Un total de 32 de miliarde este mobilizat de Uniunea Europeană pentru instruire și peste jumătate vor fi investiți în Africa printr-o astfel de cooperare, reprezentanți români expediați pentru constanța circului.

Cooperarea apreciată în multe feluri. Potrivit directorului IPR/IFRA, dr. Lassine Soumano, această cooperare va face posibilă punerea la dispoziția Mali, a resurselor umane calificate în domeniul agriculturii, mai ales atunci când cunoaștem rolul și locul acestui sector, econ Malian. omy este într-o coajă de nucă. Va rezolva și lipsa de profesori. „Am avut potențiale proiecte, dar din cauza lipsei cadrelor didactice calificate în aceste domenii, nu le-am putut implementa. „Această cooperare va ajuta la depășirea acestui obstacol”, spune dl. Suman.

Ministrul învățământului superior și cercetării științifice (MESRS) prof. Amadou Keita și-a exprimat angajamentul părții maliene de a respecta această cooperare. O cooperare care interferează cu politica universitară întreprinsă de departamentul său, a adăugat el.

De remarcat că Universitatea de Agricultură, Științe și Medicină Veterinară „Regele Michael I” de Timișoara (U.S.A.M.V.B.T) cuprinde șase facultăți; o bibliotecă academică, dormitoare, o cantină; terenuri sportive; o stație de restație în căutare de fermă experimentală er; o pensiune/pensiune și mai multe magazine. Există 6200 de studenți, dintre care 425 străini, care au fost despărțiți între ciclurile: licență (4591), master (1357), doctorat (180).

Ciclul de licență cuprinde 23 de programe în 13 domenii. De știut: Agronomie, Biologie, Ingineria Mediului, Geodezie, Inginerie Mecanică, Horticultură, Silvicultură, Agricultură și Ingineria Dezvoltării Rurale, Medicină Veterinară, Ingineria Alimentelor, Zootehnie și tehnologia Biotec.

Pentru ciclul de masterat cuprinde 31 de programe în 10 domenii: Agronomie, Biologie, Ingineria Mediului, Horticultură, Silvicultură, Inginerie și Management în Agricultură și Dezvoltare Rurală, Ingineria și Managementul, Ingineria Alimentară, Zoo tehnologie, biotehnologie. Instruirea doctorală USAMVBT include 2 programe în 5 domenii, inclusiv 62 de supraveghetori. Cursurile de formare se fac in limba engleza si franceza.

 

Comentarii

comentarii