Acasă Economic Cooperativa Fermierul Nădlăcan – venituri de 2 milioane de euro în 2018

Cooperativa Fermierul Nădlăcan – venituri de 2 milioane de euro în 2018

DISTRIBUIȚI

Plecând de la ideea că viitorul agriculturii aparţine cooperativelor, 12 fermieri din Nădlac judeţul Arad au înfiinţat Cooperativa agricolă „Fermierul Nădlăcan, în decembrie 2015.

Cu timpul, datorită rezultatelor foarte bune obținute an de an, interesul pentru asociere a crescut în rândul fermierilor din localitate, iar după aproape patru ani, în 2019, membrii cooperativei au ajuns la 19 și lucrează aproape 2.000 de ha.

Două silozuri și o moară

Ei susțin că succesul a venit imediat, după înființare. Atunci, în primele trei luni, cei 12 fermieri au reuşit să obţină prin cooperativă o cifră de afaceri de 60.000 de euro, pentru ca în 2018, cifra de afaceri să depășească 2.000.000 euro, numai din vânzări. Acum, fiindcă treaba merge foarte bine, cooperativa a decis să construiască încă două silozuri și o moară pentru obținerea de premixuri și nutrețuri combinate. Astfel, vrea să vină și în sprijinul sectorului zootehnic din zonă. Primul proiect cu silozuri de 6.500 de tone este în implementare. Acesta mai cuprinde uscător, stație de tratare și selectare sămânță, combină și încărcător telescopic. Mai mult, în urmă cu șase luni, a mai fost depus un proiect pentru ridicarea altui siloz de 3.000 de tone, care este o prelungire a celui inițial, adică o extindere de siloz, plus moara de nutrețuri. ”Am depus acest nou proiect și cred că vom avea succes cu el, pentru un FNC. Este vorba de construcția unei mori pentru măcinarea cerealelor. O parte din producția noastră ar putea ajunge la acest FNC și o vom putea transforma în nutrețuri combinate și apoi le vom valorifica. Vom obține aici și premixuri pentru zootehnie. Avem ferme în zonă pe care vrem să le aprovizionăm noi, prin moara noastră”, a declarat președintele Kelo Milan. Cei 19 agricultori cultivă cereale păioase, porumb, floarea soarelui, dar și sfeclă de zahăr, care reprezintă cultura de bază pentru unii dintre ei. Mai mult, pentru inputuri (seminţe, motorină, erbicide etc.) se fac negocieri pentru toate suprafeţele şi au obţinut preţuri mult mai bune, decât ar fi primit un fermier izolat.

Noua lege a cooperativelor este foarte bună

O satisfacție a agricultorilor este noua lege a cooperativelor nr. 566, promulgată la începutul acestui an de către președintele țării. Ei susțin că legea este mult mai bună decât forma inițială, este mult mai coerentă și vine în mod real în sprijinul fermierilor și a mediului asociativ. ”Din acest punct de vedere sper să funcționăm mai bine acum. Multe prevederi ale legii sunt mult mai concrete, mai aplicate pe realitate. Rolul consiliilor de administrație este mult mai clar, la fel și rolul președintelui, al directorului executiv. De asemenea, scutirile care sunt acordate membrilor cooperatori sunt mult mai exact definite. În acest context este mai bine și pentru instituțiile cu care lucrăm, dar și pentru agricultori”, spune Milan. Deși acestea sunt exemple de lucruri frumoase, bineînțeles că fermierii din Nădlac au și probleme, care sunt mai vechi și, se pare, de nerezolvat. Este vorba de scutirile prevăzute de lege care nu sunt aplicate de autoritățile locale. ”Membrii cooperativei noastre ar trebui să  beneficieze de aceste scutiri prevăzute de lege, dar primăria le refuză de un an și jumătate. Tot timpul autoritățile locale găsesc motive de respingere. Inițial acestea au susținut că scutirile nu apar în codul fiscal, iar după ce am primit adresă de la minister, autoritățile au inventat alte motive de refuz. Adresa am obținut-o cu ajutorul Uniunii Naționale pe Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal unde se spune clar că aceste scutiri trebuie aplicate, fiindcă legea cooperativelor este o lege organică și este superioară codului fiscal”, spune Kelo Milan. Fiindcă oamenii muncesc din greu, ei știu să se și distreze. Astfel, în 2 februarie, Cooperativa Fermierul Nădlăcan a organizat Balul Agricultorilor, a zecea ediție. ”Evenimentul este primul bal al fermierilor din România ținut după 1989, dar înființat înainte de primul război mondial, când devenise o tradiție. Din păcate, manifestarea a încetat odată cu izbucnirea primului război mondial. Noi l-am reluat pentru prima dată în 2010. A fost primul bal al fermierilor organizat în România, după 1989. Îl continuăm de 10 ani. Din cunoștințele mele este singurul bal din țară al agricultorilor care a ajuns la a zecea ediție”, a declarat Kelo Milan.

 

Comentarii

comentarii