Acasă Eveniment Copii neglijaţi, abuzaţi fizic, emoţional şi sexual – peste 200 de cazuri...

Copii neglijaţi, abuzaţi fizic, emoţional şi sexual – peste 200 de cazuri în Timiş

DISTRIBUIȚI

Orice caz de abuz asupra micuţilor poate fi sesizat la Telefonul Copilului (0256.983)

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş a informat că, la nivelul judeţului Timiş, până la data de 1 iunie 2011, au fost înregistrate 332 de sesizări cu privire la abuzuri asupra copiilor. Dintre acestea, 207 au fost confirmate, în 41 de cazuri impunându-se scoaterea de urgenţă a copilului din mijlocul familiei abuzatoare şi plasarea într-o instituţie de ocrotire sau la asistent maternal profesionist. Exploatarea prin muncă a micuţilor

Forma de abuz cel mai des întâlnită este neglijarea (mergând până la neglijare severă), fiind urmată de abuzul fizic, abuzul emoţional, abuzul sexual şi exploatarea copiilor prin muncă. Violenţa asupra copiilor se poate manifesta fizic (pedeapsă corporală), neglijarea, violenţa sexuală, practicile tradiţionale dăunătoare (inclusiv căsătoriile timpurii sau forţate) violenţa psihologică (insultă, ignorare, respingere, ameninţare, indiferenţă emoţională). Violenţa asupra copilului se întâlneşte şi în şcoli şi în alte servicii educaţionale şi poate veni din partea cadrelor didactice, elevilor sau persoanelor din afara şcolii, manifestandu-se sub forma de pedepse fizice sau psihologice, intimidare, ameninţare cu arme. În comunitate sunt întâlnite, cel mai adesea, forme de violenţă împotriva copiilor care trăiesc pe stradă.

Campanie de sensibilizare

În cadrul campaniei "Bătaia nu e ruptă din rai", iniţiată în 2005 de către Organizaţia „Salvaţi Copiii” România, a fost propus Parlamentului României proiectul de lege privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi împotriva Violenţei asupra Copilului în România. Legea a fost votată de către ambele camere ale parlamentului. DGASPC Timiş organizează o campanie de sensibilizare a populaţiei cu privire la fenomenul abuzurilor asupra copilului. Au fost editate un afiş şi stickere de promovare a Telefonului Copilului (0256.983) şi vor fi distribuite în întreg judeţul Timiş copiilor din şcoli, asistenţilor sociali din mediul rural, cadrelor didactice, educatorilor, altor persoane de referinţă din cadrul comunităţii locale. Pentru sesizarea tuturor situaţiilor în care sănătatea şi siguranţa unui copil este pusă în pericol, DGASPC Timiş a înfiinţat serviciul specializat ”Telefonul copilului”. Acest serviciu există în Timişoara din 2003, cu precizarea că din octombrie 2005 funcţionează cu program non-stop şi cu echipă gata de deplasare în orice moment.

 

Comentarii

comentarii