Acasă Actualitate Copiii din Timișoara care vin vara la grădiniță

Copiii din Timișoara care vin vara la grădiniță

DISTRIBUIȚI

gradinite estivale 2Copiii vin și vara la grădiniță. Este vorba despre 40 de micuți din familii vulnerabile din Timișoara care vin la grădinițele estivale organizate de Salvați Copiii. Aceștia, pe timp de vară, sunt învățați diferite lcururi care îi pregătesc pentru școală la Colegiul Dimitrie Leonid și la Școala Gimnazială nr. 1 din Timișoara. Grădinițele estivale funcționează la Timișoara din 10 iulie până în 2 septembrie.
Grădinițele funcționează din anul 2009 și la cursurile organizate de Salvați Copiii au participat de-a lungul anilor 240 de copii. La grădinițele estivale vin copii între 3 și 6 ani, micuți cu situație vulnerabilă. Cursurile au loc de luni până vineri, de la ora 8 la 16. Centrul de la Școala Gimnazială nr. 1 funcționează din fonduri proprii, de la Salvați Copiii. Aici, copiii nu beneficiază de masă, beneficiază doar de o gustare pe zi. La Colegiul Leonida, cei de la Salvați Copiii au un finanțator care asigură copiilor o masă caldă pe zi.

Peste jumătate dintre copiii din România (51%) se află în risc de sărăcie și excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub șase ani trăiesc în condiții de deprivare materială severă, arată Eurostat. Sărăcia și lipsa accesului la servicii de protecție socială cu care se confruntă copiii și familiile lor își pun amprenta în mod negativ asupra participării școlare a copiilor. În acelaşi timp, investițiile autorităților în educație sunt minime: în perioada 2012 – 2014, perioadă pentru care datele sunt disponibile, România a ocupat ultimul loc din Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor pentru educație ca procent din PIB.

Decalajul este și mai mare în ceea ce privește copiii romi, participarea lor la educație fiind mai scăzută decât a restului populației. Astfel, doar 55% dintre copii romi cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani au frecventat grădinița, în comparaţie cu 87% dintre copiii de alte etnii care trăiesc în același mediu. Procentul copiilor care nu frecventează educația obligatorie, deşi au vârsta corespunzătoare, este de 22 % în cazul minorității rome, în comparaţie cu 6% în cazul altor etnii care trăiesc în acelaşi mediu (Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE, 2014).

Comentarii

comentarii