Acasă Actualitate Coroane la monumentul eroilor Bătăliei de la Timișoara din 9 august 1849,...

Coroane la monumentul eroilor Bătăliei de la Timișoara din 9 august 1849, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

DISTRIBUIȚI

La Timişoara s-a dat ultima mare bătălie a Revoluţiei Maghiare din 1848-1849. Armatele revoluţionare maghiare au asediat cetatea din toate părţile, timp de patru luni şi garnizoana Timişoarei urma să cedeze. Austriecii au trimis însă ajutoare. În 9 august 1849, trupele conduse de generalul Haynau au învins armata maghiară condusă de generalul Bem, la hotarele localităţii Dudeştii Noi.

În memoria celor 54 de eroi, localnicii din Dudeștii Noi au ridicat, în 1905, un monument.

Obeliscul se află la câțiva pași de Dudeștii Noi, undeva pe câmpul de lângă actuala stație de cale ferată. 

Monumentul a fost realizat de sculptorul Kapfer Gyorgy. Terenul pe care a fost ridicat monumentul a fost donat, la acea vreme, de către Peter Niess către comunitatea din Dudeştii Noi. 

Textul este scris în limbile maghiară şi germană, iar traducerea în limba română este următoarea:  

“În memoria celor care au luptat pentru libertatea în 1848-49. Aici se află înmormântaţi 54 de eroi fără nume, care în 9 august 1849, au căzut pentru patria lor. Memoria eroilor a fost păstrată de locuitorii din Dudeştii Noi (n.r. care s-a numit Ujbesenyo), în anul 1905”.

În cadrul evenimentelor de comemorare de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – din 15 martie, organizaţia “Losonczi Istvan” depune în fiecare an o coroană la monumentul din câmp. 

Obeliscul din câmp a rezistat intemperiilor, schimbărilor mai multor regimuri cât şi „atacurilor” tractoarelor. Nu are şi nu a avut niciodată un gard protector. Multă vreme fost apărat doar de vegetaţie. La inițiativa asociației “Losonczi Istvan”, monumentul a fost restaurat.

Comentarii

comentarii