Acasă Economic Coronavirusul strică planurile australienilor de la ADX Energy. Angajații nu au trecut...

Coronavirusul strică planurile australienilor de la ADX Energy. Angajații nu au trecut de granița cu Ungaria pentru a evalua o sondă din Timiș

2313
DISTRIBUIȚI

Compania australiană ADX Energy, care deține 50% din concesiunea de hidrocarburi Parța, din județul Timiș, a fost nevoită să amâne testele efectuate la sonda de evaluare Iecea Mică 1, ca urmare a reintroducerii restricțiilor la frontiera cu Ungaria, în urma înmulțirii cazurilor confirmate de infectare cu Covid-19. Potrivit australienilor, contractorul maghiar care ar fi trebuit să măsoare presiunea, dar și să preleveze probe din sondă, nu a putut trece granița cu personalul și echipamentul necesar. Lucrările vor fi reluate săptămâna viitoare, pe 27 iulie.

Cu toate acestea, ADX Energy susține că a reușit să monitorizeze presiunea din puț și în această perioadă. În ultimele 16 zile, presiunea la suprafața sondei a crescut de la 780 psi la 1650 psi.

Cotațiile ADX Energy pe bursa australiană de marți se apreciaseră cu 16,67 %, o acțiune tranzacționându-se la 0,7 cenți. ADX Energy a început operațiunile de foraj a sondei de evaluare Iecea Mică 1 în luna august a anului trecut, după ce, în octombrie 2018 a obținut aprobarea ANRM pentru transferul licenței de producție aferentă perimetrului de la Amromco Energy către subsidiara locală ADX Energy Panonia.

O astfel de operațiune de foraj, de evaluare, este de obicei desfășurată după descoperirea rezervelor de hidrocarburi și este menită a stabili extinderea și mărimea acumulăriilor deja descoperite. În funcție de rezultate, sonda de evaluare poate fi închisă sau poate fi transformată într-o sondă de producție. Succesul forării unei sonde de evaluare este mai ridicat decât cel al unei sonde de explorare, dar mai redus decât al unei sonde de dezvoltare.

În vara anului 2018, ADX Energy a semnat un acord cu Amromco, cel mai important producător independent de gaze naturale din România, pentru achiziția licenței de producție Iecea Mare, zonă situată în interiorul perimetrului Parța. Licența de producție acoperă o suprafață de 4,7 kilometri pătrați și expiră în noiembrie 2034. Potrivit acordului, ADX Energy va plăti Amromco Energy 30.000 de euro, plus o redevență de 5% pentru gazele care ar putea fi extrase în zona Iecea Mare. Licența Iecea Mare nu include infrastructuri active de petrol și gaze, însă se suprapune cu resurse contingente și potențiale vizate de programul de evaluare în perimetrul Parța, iar australienii estimează că vor putea începe producția comercială de gaze fără a fi nevoiți să obțină licență de producție pentru întreg perimetrul Parța.

Perimetrul Parța, situat în apropiere de granița cu Serbia, are o suprafață de 1.200 kilometri pătrați și conține 7 câmpuri de hidrocarburi cu resurse totale identificate de circa 8,6 miliarde metri cubi de gaze naturale și 47 milioane barili de petrol. ADX Energy deține, prin intermediul Danube Petroleum, 71% din acțiunile ADX Energy Panonia, restul de 29% din pachetul de acțiuni fiind controlat de firma britanică Reabold Resources, în urma unei investiții recente de 2 milioane de dolari. Danube Petroleum are o participație de 50% la licența de explorare pentru perimetrul Parța și deține 100% din proiectul de evaluare a perimetrului. Cealaltă jumătate din licența Parța este deținută de compania austriacă Rohöl-Aufsuchungs Aktiengesellschaft (RAG).

Sursa: www.profit.ro

Comentarii

comentarii