Acasă Actualitate UPDATE 2 – Trafic de influenţă la Universitatea Hyperion

UPDATE 2 – Trafic de influenţă la Universitatea Hyperion

547
DISTRIBUIȚI

48.500 de euro – „taxe” pentru a "lua" licenţa

Directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi un consilier local PNG de la Oţelul Roşu reţinuţi de DNA Timişoara

Judecătorii au decis arestarea celor doi pe 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă

Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă au fost arestaţi


Două persoane au fost audiate marţi de către DNA, Serviciul Teritorial Timişoara în legătură cu presupuse fapte de corupţie la punctul de lucru din Caransebeş al Universităţii Hyperion. „Este o acţiune a Serviciului Teritorial Timişoara. Sunt două persoane reţinute pentru care se cere arest preventiv” ne-a declarat Gabriela Balaban, de la Biroul de presă al DNA. Dr. Nicoleta Gumă, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă şi care era şi coordonator al punctului de lucru universitar din Caransebeş şi  Eugen Tacotă, unul dintre studenţi, consilier local PNG la Oţelul Roşu, au fost audiaţi cu privire la examenul de licenţă din acest an. Conform anchetatorilor, prin intermediul studentului au fost strânşi de la viitorii absolvenţi din Caransebeş câte 1.500 euro „taxă” pentru examenul de licenţă. Banii erau preluaţi de directoarea Gumă care-i ducea la Bucureşti, destinatarul fiind prof. dr. Stancu Gheorghe, care predă materia Dreptul civil. De la studenţii din Caransebeş au fost strânşi 48.500 de euro, care au fost livraţi la sediul central al Universităţii Hyperion din Bucureşti, în două tranşe. Procurorii DNA au descins marţi simultan la sediile din Caransebeş şi Bucureşti ale Universităţii Hyperion de unde au fost ridicate lucrările de licenţă ale studenţilor care au dat şpagă, constatându-se că sunt identice şi aveau semne distinctive. Directoarea muzeului şi consilierul local au fost duşi, miercuri, la ora 15,45, de la sediul DNA Timişoara în faţa judecătorului de la Tribunalul Timiş, cu propunerea de arestare preventivă.

UPDATE: După trei ore de audieri, judecătorii au decis arestarea celor doi pe 29 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

UPDATE 2: Nicoleta Gumă şi Eugen Tacotă au fost arestaţi

După ce au fost prezentaţi de către DNA ieri la Tribunalul Timiş cu propunerea de arest preventiv, instanţa a decis judecarea celor doi în stare de arest preventiv. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii Nicoleta Gumă, directorul filialei Caransebeş a Universităţii Hyperion Bucureşti şi Eugen Tacotă, student în anul terminal al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Hyperion- Filiala Caransebeş, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată. Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt: "În cursul lunii mai 2010, inculpaţii Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen, profitând de influenţa pe care au lăsat să se creadă că o au asupra membrilor comisiilor de susţinere a examenului de licenţă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti au pretins şi acceptat de la un număr de 33 studenţi ai acestei facultăţi câte 1.500 euro de la fiecare dintre aceştia, promiţând şi garantând că vor promova acest examen indiferent de nivelul cunoştinţelor de specialitate. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 7 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Tribunalul Timiş a hotărât arestarea preventivă a inculpaţilor Gumă Nicoleta şi Tacotă Eugen pe termen de 29 de zile. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie" se arată într-un comunicat DNA.

 

 

Comentarii

comentarii