Acasă Actualitate Corupţie universitară tolerată de Ecaterina Andronescu

Corupţie universitară tolerată de Ecaterina Andronescu

DISTRIBUIȚI

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, universitate de zero stele în grila CUC, a dezvoltat un adevărat sistem de achiziţii imobiliare pe bani publici. Acestea s-au realizat din fondurile proprii, ascunse în conturi de depozit la bănci comerciale, fără studii de oportunitate, fără respectarea legii şi fără ca măcar să existe necesitatea de spaţii suplimentare pentru învăţământ, deoarece clădiri ale instituţiei stau nefolosite. Totul s-a realizat sub oblăduirea Ministerului Educaţiei, care a tolerat acest sistem de achiziţii care s-au realizat lăsând loc la multe semne de întrebare. În paralel cu acestea, se poate constata că averea rectorului universităţii, Lizica Mihuţ, creşte de la un an la altul, aceasta fiind, la ora actuală, una dintre cele mai bogate arădence. Ministrul Educaţiei a închis ochii şi la faptul că Lizica Mihuţ este rector la al treilea mandat, chiar dacă este pensionabilă.

Universitate de stat, agenţie imobiliară

Universitatea „Aurel Vlaicu” s-a implicat în afaceri imobiliare. Fără a respecta legislaţia momentului privitoare la achiziţiile publice în sectorul bugetar, au fost achiziţionate, fără licitaţie publică, pavilionul administrativ al fostului Combinat Chimic din Arad, la un preţ mult mai mare decât cel cu are fostul proprietar a cumpărat imobilul respectiv, pavilionul administrativ de la Serele arădene, Hotelul Petrom Residence din zona centrală a Aradului şi o vilă în staţiunea Moneasa. Un caz aparte îl reprezintă o achiziţie de dată recentă. UAV s-a prezentat la licitaţia organizată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad pentru achiziţionarea fostei fabrici de ceasuri Victoria din Arad, o adevărată ruină. Demersurile au fost făcute în perioada în care era în vigoare OUG 37/2008, completată de OUG 223/2008, prin care Guvernul limita cheltuielile instituţiilor publice, eliminând achiziţiile de imobile. Cu toate acestea, DGFP a acceptat Universitatea la licitaţie, a eliminat alt agent economic care dorea să liciteze şi a atribuit imobilul Universităţii. În cauză sunt pe rol mai multe procese la Judecătoria Arad, intentate de fostul proprietar al fabricii, care a contestat modul cum a fost organizată licitaţia de către DGFP.
Trebuie menţionat faptul că este vorba despre adevărate afaceri imobiliare, mare parte dintre aceste imobile fiind lăsate în conservare după cumpărare. Achiziţiile s-au efectuat din fonduri proprii ale Universităţii. Universitatea a achiziţionat clădiri pe care nu le foloseşte. Pavilionul administrativ al fostului Combinat Chimic a ajuns după mai mult timp incubator de afaceri în acte, pentru că în realitate câteva firme au închiriat birouri în acel imobil. Au fost investite miliarde de lei din banii publici într-o clădire în care practic nu se mai întâmplă nimic în scopuri didactice. Pavilionul administrativ al Serelor a fost cumpărat dar a stat patru ani până când  i s-a găsit o întrebuinţare. Hotelul Petrom Residence este achiziţionat de doi ani de zile, în acte figurează „bază de practică” dar în realitate este închis. Vila „Rebeca” de la Moneasa este o altă achiziţie a UAV, dar nici acolo nu pot fi văzuţi studenţi sau cadre didactice. În schimb Facultatea de Inginerie, în care s-a investit masiv în ultimii ani a fost evacuată din fostul sediu, un imobil care stă nefolosit, ceea ce dovedeşte că de fapt nu lipsa de spaţii pentru învăţământ a generat aceste investiţii imobiliare. În timp ce UAV plătea milioane de euro pentru a cumpăra clădiri, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a finanţat Universitatea pentru construirea de cămine sau dotarea de laboratoare, deşi instituţia deţinea fonduri suficiente pentru acest gen de investiţii.

Lizica Mihuţ, rector cu repetiţie

Cel mai mare scandal legat de numele UAV este cel privitor la modul în care Lizica Mihuţ, ajunsă în anul 2008 la încheierea celui de-al doilea mandat consecutiv de rector, a căutat să-şi menţină supremaţia asupra Universităţii. În prima etapă, a fost modificată Carta Universităţii, fiind înfiinţat un post de preşedinte de Universitate căruia i s-au atribuit toate drepturile unui rector, inclusiv pe acela de ordonator de credite. A fost căutat un rector de faţadă care a fost găsit în persoana prof. univ. dr. Eugen Rovenţa, de la York University din Canada. Acesta a fost ales rector de Senat şi şi-a delegat calitatea de ordonator de credite, conferită prin ordin de ministru, noului preşedinte al Universităţii, fostul rector Lizica Mihuţ. Când Eugen Rovenţa a înţeles că este folosit doar drept paravan, nefiind implicat în conducerea Universităţii, şi-a reluat calitatea de ordonator de credite. A fost semnalul care a pornit un adevărat război împotriva sa. Eugen Rovenţa a fost destituit de Senat, fără respectarea procedurilor, în timp ce se afla în concediu medical şi într-o şedinţă de Senat convocată în vacanţa universitară. Cu toate că existau clare vicii de procedură, fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a validat decizia Senatului. Acelaşi Senat a ales-o din nou pe Lizica Mihuţ drept rector, la un al treilea mandat. Nu a contat nici faptul că se încălca altă prevedere a Ministerului, Lizica Mihuţ fiind de vârstă pensionabilă în momentul alegerii sale. „Războiul rectorilor” a generat procese şi plângeri penale, dintre care o parte se află încă pe rolul instanţelor arădene.

Lizica Mihuţ, zece case şi salarii de miliarde

Postul de rector cu repetiţie s-a dovedit extrem de profitabil pentru Lizica Mihuţ Aceasta a acumulat o avere considerabilă, parţial reflectată şi de declaraţiile ei de avere. Declaraţii care au fost făcute publice abia după ce ANI s-a sesizat că site-ul instituţiei nu conţinea declaraţia de avere a conducătorului universităţii. În anul 2008, Lizica Mihuţ a avut un an bun: a câştigat, net, din norma de bază şi plata cu ora la studii de licenţă, 86.066 lei, la care se adaugă „venitul net la studii, master, programe şi proiecte naţionale şi internaţionale” de 146.373 lei. În plus, a câştigat 19.320 lei de la societatea SC Focus Plus SRL, care editează cotidianul „Observator arădean”, sub formă de dividende. În paranteză fie spus, acelaşi ziar unde rectorul este acţionar a beneficiat de fonduri importante din partea Universităţii, sub formă de reclamă. Din dobânzi a mai acumulat 12.197 lei, din închiriere, 70.625 lei şi suma de 9.370 lei, dividende de la o firmă de brokeraj, Romanian Insurance Broker. Lizica Mihuţ mai deţine aproape 3 miliarde lei vechi în conturi şi titluri. Tot declaraţia de avere ne arată că Lizica Mihuţ, care toată viaţa a lucrat ca angajată la stat, mare parte ca profesoară de liceu, şi şi-a crescut singură unicul băiat, a reuşit să adune un adevărat imperiu imobiliar, compus din 10 case sau apartamente, ultima achiziţie fiind realizată chiar anul trecut. Printre acestea figurează un imobil cu două etaje în plin centrul Aradului, în care domiciliază împreună cu familia fiului său, un apartament ultracentral în staţiunea maghiară Gyula, o vilă în staţiunea Moneasa şi un domeniu de vacanţă în localitatea arădeană Miniş, situată în Podgoria Aradului. Experţii imobiliari apreciază doar valoarea acestor zece imobile la câteva milioane de euro. Ce nu apare în declaraţia de avere sunt celebrele bijuterii din aur, cu care Lizica Mihuţ se afişează la ocazii şi cu care se laudă în faţa cunoscuţilor.

Ecaterina Andronescu ştie dar tace

La Ministerul Educaţiei şi Cercetării, problemele de la UAV sunt cunoscute şi tolerate la cel mai înalt nivel. Ministrul Ecaterina Andronescu, care are o relaţie foarte apropiată cu Lizica Mihuţ, a fost informată prin memorii şi rapoarte semnate de mai multe cadre didactice despre încălcările legii din Universitatea arădeană dar a refuzat să adopte vreo măsură. Se poate afirma deci că, în acest caz, ministrul tolerează corupţia din sistemul de învăţământ superior de stat românesc fără să reacţioneze. Ecaterina Andronescu închide ochii şi se face că nu vede cum la Arad, o Universitate de stat toacă banul public.
 

Comentarii

comentarii