Acasă Actualitate Corupţia la români – un flagel adus de fanarioţi, care stă cu...

Corupţia la români – un flagel adus de fanarioţi, care stă cu înalţii demnitari la masă

DISTRIBUIȚI

Preşedintele CSM, Marius Tudose, încurajează magistraţii să nu se simtă ‘presaţi’ în deciziile lor

tudose-mariusOmul sărac a devenit, la români, portretul spre care se îndreaptă privirile multora, dacă nu ale tuturor, atunci când vine vorba despre vreun furt: priviri piezişe spre cel sărac, bănuieli, calomnii şi insulte aruncate în spatele lui.
La judecată, săracul era cel care primea, până nu de mult, pedepse ‘exemplare’ că a furat lemne din pădurea comunală să-şi încălzească pruncii sau că a prins găina vecinului şi a făcut supă pentru baba bolnavă ce-şi tuşeşte ultimele răsuflări într-un pat rece, dintr-o casă de ţară, cu pereţii plini de mucegai.
Dar, ‘podiumul’ Codului Penal din zilele noastre este ocupat de lume tot mai ‘fină’ şi cu gusturi tot mai rafinate, care nu poate locui la rând cu prostimea, ci are nevoie de trei judeţe de teren personal, de o expoziţie de maşini şi de fabrici întregi de haine şi alte bunuri mărunte.
Aici începem să avem suspecţi (care vor fi numiţi ulterior infractori) cu ‘stofă’, intelectuali, rasaţi, care ştiu limbi străine, iar unii au trecut şi pragul facultăţilor de drept, deci (ei cred că) ştiu să se ascundă bine de tot de legi şi că-i pot fenta pe colegii lor în robă, care ţin cu bună credinţă la balanţa Justiţiei.
Aceşti ‘fini’ sunt marii corupţi, care calcă în picioare orice lege şi jurăminte depuse la învestiri în funcţie, orice pic de ruşine şi ajung în obezitatea lăcomiei care se termină la DNA, unde, brusc, devin sensibili, bolnavi ‘oneşti şi cinstiţi’, gata să returneze şpăgile păgubiţilor şi să plece acasă.
Corupţia nu mai trebuie privită ca o fatalitate, ci trebuie demascată fără teama unor răzbunări ulterioare, pentru că marii corupţi au fost, şi ei, mici, cândva, până la un moment dat, când au făcut pasul spre politică şi au devenit intangibilii din judeţ sau de la nivel naţional.
Îngrijorător este faptul că fenomenul de corupţie, al lipsei de integritate, apar la vârste tot mai tinere şi nu depinde de salarizare. Vedem clar că hămesia infractorilor este direct proporţională cu rangul şi cu leafa demnitarului corupt.

Dar, încurajator şi demn de laudă este atitudinea fermă de care au început să dea dovadă mulţi magistraţi români, pornind de la cei ai DNA până la procurori şi judecători ai unor varii instanţe, chiar din Timişoara, care vor să curme flagelul corupţiei ce stă la masă cu cei mai înalţi oameni din stat (miniştri, parlamentari, oameni de mari afaceri sau cu chipie înstelate).
Acest demers al lor a fost susţinut, luni, la Timişoara, şi de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, care a promis că instituţia pe care o conduce va proteja magistraţii împotriva oricăror presiuni care s-ar face asupra lor pentru a vicia actul de justiţie.
‘În ultima vreme, datorită activităţilor desfăşurate de organele judiciare au fost atacuri sau anumite presiuni la adresa judecătorilor şi procurorilor. Nu! Noi, judecătorii şi procurorii, nu trebuie să se simtă presionaţi; din punctul meu de vedere, ei trebuie să-şi desfăşoare activitatea cu profesionalism, iar rostul CSM este acela de a apăra independenţa acestora, fie personală, fie independenţa de sistem. CSM va reacţiona ori de câte ori este nevoie, în aşa fel încât să protejeze magistraţii împotriva oricăror atacuri care apar fie la independenţa, fie la imparţialitatea lor (…)’, a declarat Marius Tudose.
Meandrele gândirii ‘şmecherilor’ încătuşaţi sunt nebănuite şi de aceea, ei spun că nu fac trafic de influenţă, ci ‘lobby’ şi chiar cer o astfel de lege care să le permită intervenţii fără a se mai teme. Dar, Marius Tudose spune că este inoportun să vorbim despre o astfel de lege, acum, în România, pentru că nu avem o societate aşezată.
‘Nu cred că este loc în acest moment de o lege a lobby-ului, atâta vreme cât sistemul social nu este aşezat şi nu s-a făcut până în acest moment o curăţenie în ceea ce priveşte relaţiile de putere care există între autorităţi’, a spus preşedintele CSM.

Comentarii

comentarii