Acasă Actualitate Cosmin Tabără: ”Turnul de apă de pe strada Samuil Micu ar putea...

Cosmin Tabără: ”Turnul de apă de pe strada Samuil Micu ar putea deveni parte a patrimoniului Timișoarei”

DISTRIBUIȚI

În urmă cu mai bine de doi ani de zile viceprimarul Cosmin Tabără a demarat procedurile privind readucerea Turnului de Apă, situat pe strada Samuil Micu nr. 16 din Timișoara, în patrimoniul orașului. Terenul pe care acesta a fost construit aparține Timișoarei din anul 2012. Turnul a aparținut patrimoniului Timișoarei încă de la darea în folosință, în anul 1914. Imobilul este trecut în patrimoniul statutului român în anul 1969, multe documente lipsind din arhive. În anul 1974, statul român dă dreptul de administrare Muzeului Banatului, care renunță la acest drept după un an. Administrarea acestuia este preluată de către Fabrica de Tricotaje ”1 Iunie”, care e păstrat până astăzi, deși aceasta a intrat în faliment, iar procedura este aproape de finalizare.

”În repetate rânduri, am solicitat Ministerului Finanțelor trecerea turnului în proprietatea orașului și, imediat, pornirea procedurilor pentru reabilitarea acestuia.

Din nefericire, Turnul de Apă nu figurează în evidențele statului român, nefiind niciodată completat formularul P4000. În urma presiunilor, la care nu am renunțat, chiar dacă primarul mi-a luat atribuțiile în ceea ce privește Direcția de Patrimoniu, am continuat să fac demersuri pentru salvarea acestui monument istoric”, spune Cosmin Tabără.

În urmă cu câteva zile, fabrica „1 Iunie” a anunțat Primăria Timișoara, prin adresa 474/09.10.2023, că renunță la dreptul de administrare și că solicită radierea din evidența Direcției Fiscale.

”Primăria Municipiului Timișoara trebuie să continue toate demersurile necesare pentru obținerea proprietății depline a acestui monument istoric.

Știu că acest lucru nu e posibil a se rezolva peste noapte! Dar eu personal mă angajez să sprijin toate măsurile ce se impun pentru preluarea acestui obiectiv în patrimoniul Timișoarei”, spune viceprimarul Timișoarei.

Comentarii

comentarii